Преживјела свјетске ратове, али не и корону: Затворена пивара стара 400 година

ГС
Преживјела свјетске ратове, али не и корону: Затворена пивара стара 400 година

Вернек - Пивара Вернек из истоименог градића у Баварској, основана још 1617. године, престала је да ради због вируса корона.

Преживjела је свјетске ратове, економске кризе и деценије пада потрошње пива, али се послије 400 година постојања суочила са изазовом, који не може да преброди.

Та мала пивара, која је власништво исте породице од 1861. године, отпустила је 15 стално запослених и више хонорараца и прекинула локалну традицију у мјесту од 10.000 становника.

Мале пиваре су прије свега живјеле од снабдијевања кафана, а како су кафане затворене, то ће вјероватно изазвати масовно затварање тих својеврсних кућних мануфактура, које су умногоме зависиле и од одржавања локалних фестивала.

Њемачка влада је наложила да забрана масовних скупова важи бар до 1. септембра, а процењује се да би послије било потребно најмање годину дана да се мале пиваре врате на ниво производње и продаје пре избијања пандемије.

Није им помогла ни достава пива и чаша на кућне адресе да би се купци могли придружити онлајн дегустацији.

Кристин Ланг, из породице власника пиваре у Вернеку, рекла је да је одлука о затварању донијета уз “много суза”.

“На тржишту пива је већ била тешка борба са жестоком конкуренцијом. Нико не зна колико ће дуго трајати вирус корона, када ће доћи до побољшања и да ли ће се ресторани уопште отворити”, рекла је она.

По истраживању удружења пивара Њемачке, 87 одсто пивара скраћује радно време, користећи владин програм који исплаћује до 60 одсто нето плате током ове кризе. Али други програми, попут олакшавања добијања кредита и одлагања наплате пореза,мање су им корисни, кажу пивари.

Холгер Ајхеле, генерални секретар Њемачког удружења пивара, рекао је да многе пиваре неће преживјети ову кризу.

Поред пивара које су фокусиране на ресторане, има много и тзв. занатских пивара, које још нису профитабилне, и које су позајмиле новац за финансирање свог покретања.

Те пиваре су доприњеле томе да последњих година укупан број произвођача пива у Немачкој порасте на преко 1.500.

Генерални директор породичне пиваре “Фелде” у близини Хајделберга Макс Шпилман, који је девета генерација исте породице на том месту, процењује да ће продаја у априлу, мају и јуну пасти за 30-40 одсто.

“Ако 85 одсто пива продајете ресторанима, онда вам сада преостаје само 15 одсто прихода”, рекао је он и додао да полаже наду у продају пива по кућама.

Шпилман се нада да ће криза нагнати људе да подрже своје локалне пиваре, произвођаче хране, ресторане и хотеле и такву перспективу комбинације глобалног и локалног назвао је “глокалном”.

(Б92)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана