Превишић: Патња на Голом отоку била је велика

Танјуг
Превишић: Патња на Голом отоку била је велика

БЕОГРАД- Историчар Мартин Превишић каже да захваљујући документима, његова књига "Голи оток: Историја", пружа дубљи увид у велике патње логораша, међу којима је било жена, а свjедочили су му и Драгослав Михаиловић и Јово Капичић.

-Ова књига је само један од могућих погледа на једна догађај у прошлости. Тако је треба узети, а не претендовати на апсолутне истине - рекао је Превишић Танјугу.

Превишић се заинтересовао за тему Голог отока када су прије десетак година почели да се отварају архиви у Хрватској, прије свега Управе државне безбједности (Удба), и каже да се "нашао на правом мјесту у право вријеме", као и да су "документи стварно омогућили дубљи увид који прије није био могућ".

-До сада су била свједочења логораша, које је требало довести у ред и повргнути критичкој анализи. Исто тако на нашим просторима се ваљају дивље интерпретације, доста митоманије, домишљања. Имали смо прилику упоредити свједочења и документе хладних глава - истакао је Превишић.

Књига "Голи оток: Историја", објављена у Хрватској 2019. године, а недавно и у Србији, доноси и свједочења 25 логораша из Србије, Хрватске и Словеније, као и једног удбаша, а Превишић примјећује да "логораши не увеличавају своју патњу - она је велика".

Као истраживач Превишић је имао врло неугодну улогу, јер је бивше логораше морао суочити са неким документима, али истиче да је морао бити њежан, "јер није угодно да се играте исљедника".

-Био је циљ да их се мало преиспита. Морали сте бити вјешт читач њихових реакција, емоција на лицу, нервербалних и вербалних. Тражили сте истину. Патња није у питању, она је била, нажалост, огромна - признао је историчар.

Према његовим ријечима, југословенска комунистичка историографија је третирала логораше Голог отока као издајице и стаљинисте, као да (предсједник државе Јосип Броз) Тито сам није био стаљинист пар екселанс".

Превишић је рекао да је била заточена хетерогена група људи са разним мотивацијама, од разочараних људи, неснађених у времену, којима није било јасно зашто је дошло до сукоба између руководстава Совјетског Савеза и Југославије, до противника колективизације или присталица Стаљина.

Међу логорашима је било и 700-800 заточених жена, које заслужују засебну студију, због начина на који су биле третиране, посебног врста мучења, истакао је Превишић.

-Мучење је прилагођавано њиховом полу. Ишло се да их се понизи не само као комунисте, као издајице, него и као жене - рекао је ванредни професор на Одсјеку за историју Филозофског факултета у Загребу.

Поред тога што су мучене као и мушкарци, код логорашица се циљано ишло да им се "отежа аспект репродукције", кажњаване су као издајице шишањем, а већину мучења над њима су радиле - жене.

Подсјетивши да су острва чест избор кроз историју као мјеста за затварања, Превишић је рекао да се не може знати ко је тачно донио одлуку о формирању Голог отока.

-Никад нећемо знати ко је конкретно донио одлуку за такво мјесто. Оно се намеће само по себи. У сваком случају то је био врх (комунистичке) партије, а оперативно врх Удбе - истакао је Превишић.

Према његовим ријечима, сукоб унутар југословенских комуниста око Резолуције Информбироа 1948. године "био је толико жесток и острашћен", јер се тамо "где има пуно љубави и страсти, јавља пуно мржње, као ружан развод брака".

-Ако нас ишта историја учи - увек су најбескомпромиснији сукоби унутар истих скупина. Према противницима са којима немате неке сличности увијек се хладније борите него против оних које сте јуче вољели и дијелили фронту - приметио је Превишић.

Хрватски историчар је подсјетио да је географија Голог отока у Јадранском мору посебно искуство и "Богом дана је за мучење - потпуно је пуст са мало вегетације, безводан је, зими је хладан, љети екстремно врућ".

-На све то додате систем у коме логораши муче логораше, тешко се ради, носите камење ... - рекао је Превишић.

У комунистичкој Југославији је од 1949. до 1956. године у више логора, међу којима је Голи оток био највећи, умрло око 400 логораша, који су убијени и умрли од болести. Кроз Голи оток је прошло око 13.000 логораша, односно 16.000 кроз све логоре.

Најемотивнија за Превишића је била прича са бившим логорашима који су преживјели велику трауму.

Већина је говорила под својим именом, а било је оних који су жељели остати анонимни, или чак ни тако нису хтјели да уђу у књигу, иако су били спремни да му незванично подијеле своја искуства.

-Они су на Голом отоку били и жртве и крвници. Примали су батине али их је и Удба тјерала да дају батине. Кад сте жртва и крвник у исто вријеме, што је посебно патолошки, садистички, онда их је било срам што су били тучени али и што је већина морала тући да изађе са Голог отока -, навео је Превишић.

Према његовим ријечима, бившим голооточанима је било јако тешко о томе говоритии  често су о својим искуствима говорили у трећем лицу - "знаш морало се тући".

-Ту сте морали имати јако пуно емпатије за њихову патњу, не за политичку оријентацију, и врло љежно објаснити своју позицију да желиш дати колико толико реалан приказ догађаја, да немате скривену агенду - истакао је историчар.

Превишић је додао да је, између осталих, више пута разговарао са голооточанином, књижевником Драгославом Михаиловићем (1930-2023) који му је пуно помогао око књиге и био је њом задовољан.

-Био је строг и то ми је пуно значило. Његовом смрћу заправо почиње историја и Голи оток одлази из садашњости. Када оду задњи гласови остају само овакве књиге - истакао је Превишић.

У књизи је захвалио на помоћи Михаиловићу, који је "био духовит и јако добронамјеран, а велики дио његовог књжевног опуса је изграђен око Голог отока".

Са друге стране, Превишић је рекао да је разговарао о Голом отоку и са комунистичким функционером Јовом Капичићем (1919-2013) који је "био јако фер, говорио је јако искрено".

-Разговори са њиме су били јако инспиративни на начин да сам схватио какав је био менталитет људи онога доба - рекао је историчар.

Превишић је рекао да вјерује да би да је Тито пао и Информбиро побиједио обрачун са титоистима био једнако суров, на шта упућују разни антититоистички процеси после 1948. године у земљама источног блока.

-Капичић је био савршен свједок времена, менталитета, какви су били комунисти колико су били бескомпромисни. Говори о посљедицама Другог свјетског рата на простору Југославије који је био врло крвав, о култури политичкој, стаљинизму - рекао је Превишић.

Према његовим ријечима, 'Капичић га је упитао да ли је пронашао и гдје да је неки удбаш тукао неког од логораша?'.

- „Они су тукли сами себе, ми са тим немамо везе“. Шта сад још ја њему да кажем? Они су увели логорашку самоуправу по узору на гулаге и наци кампове гдје су логораши одрађивали цијели посао - рекао је Превишић.

У случају нацистичких логора и гулага то је био обичај због мањка чувара, истакао је Превишић, а на Голом отоку је "урађено тако да Удби буду чиусте руке, није било питање бројности".

-То је једна од сржи тог режима, садизма, гдје су логораши сами себе преодгајали а ви сте то гледали са сигурне удаљености - истакао је Превишић.

Према његовим ријечима, Капичић му је рекао да су голооточани били "бацил који се шири и треба га зауставити".

-Фраза да је историја учитељица живота лијепо звучи, али ништа не говори. Да је учитељица живота не би се никад грешке радиле. Чињеница је да из историје неке ствари могу разабрати о нама као друштву и људима, а колико ћемо научити то овиси о нама самима - истакао је Превишић.

Према његовим ријечима, историја показује да су становници простора бивше Југославије "занимљиви аутодеструктивни, спремни на иновације, али и вратити се корак, два уназад, и тако кроз цијелу историју".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана