Позив СЗО да покрене нову истрагу о поријеклу Ковид 19

Танјуг
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА - Група од 26 стручњака упутила је отворено писмо Свјетској здравственој организацији (СЗО) у коме тражи нову истрагу о пандемији корона вируса пошто, како наводе, досадашњом није искључена ниједна теорија о настанку Ковид 19, преноси Ројтерс.

Један од аутора овог писма, Николај Петровски, стручњак за вакцине са Универзитета Флиндерс у Аделејду у Аустралији рекао је за агенцију да упркос истрази СЗО у Кини током јануара свијет није ближе сазнању о поријеклу Ковид-19 него што је то био прије годину дана.

Ројтерс преноси да се у отвореном писму ових стручњака од јуче каже да мисија СЗО није имала мандат, независност или одговарајуће приступе за спровођење потпуне и неограничене истраге свих теорија о поријеклу Ковид-19.

"Све могућности остају и даље на столу и још нисам видио ниједан независни научни податак који искључује било који од њих", рекао је агенцији Петровски.

У јануару је тим научника које је одабрала Свјетска здравствена организација (СЗО) посјетио болнице и истраживачке институте у кинеском Вухану где је први пут идентификован коронавирус, у потрази за траговима о поријеклу Ковид-19.

Мисија се нашла на удару критика које су оптужиле СЗО да се превише ослања на кинески теренски рад и податке, док су неки чланови тима такође рекли да Кина не жели да дијели кључне податке који би могли да покажу да је Ковид-19 циркулисао мјесецима раније него што је то било препознато, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана