Poziv SZO da pokrene novu istragu o porijeklu Kovid 19

Tanjug
Foto: Ilustracija

ŽENEVA - Grupa od 26 stručnjaka uputila je otvoreno pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u kome traži novu istragu o pandemiji korona virusa pošto, kako navode, dosadašnjom nije isključena nijedna teorija o nastanku Kovid 19, prenosi Rojters.

Jedan od autora ovog pisma, Nikolaj Petrovski, stručnjak za vakcine sa Univerziteta Flinders u Adelejdu u Australiji rekao je za agenciju da uprkos istrazi SZO u Kini tokom januara svijet nije bliže saznanju o porijeklu Kovid-19 nego što je to bio prije godinu dana.

Rojters prenosi da se u otvorenom pismu ovih stručnjaka od juče kaže da misija SZO nije imala mandat, nezavisnost ili odgovarajuće pristupe za sprovođenje potpune i neograničene istrage svih teorija o porijeklu Kovid-19.

"Sve mogućnosti ostaju i dalje na stolu i još nisam vidio nijedan nezavisni naučni podatak koji isključuje bilo koji od njih", rekao je agenciji Petrovski.

U januaru je tim naučnika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) posjetio bolnice i istraživačke institute u kineskom Vuhanu gde je prvi put identifikovan koronavirus, u potrazi za tragovima o porijeklu Kovid-19.

Misija se našla na udaru kritika koje su optužile SZO da se previše oslanja na kineski terenski rad i podatke, dok su neki članovi tima takođe rekli da Kina ne želi da dijeli ključne podatke koji bi mogli da pokažu da je Kovid-19 cirkulisao mjesecima ranije nego što je to bilo prepoznato, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana