Почела обнова манастира Удрим у Гостовићу

Srna
Почела обнова манастира Удрим у Гостовићу

ЗАВИДОВИЋИ - Почела је обнова средњовјековног православног манастира Удрим у општини Завидовићи у ФБиХ, рекао је данас Срни администратор манастира протојереј ставрофор Зоран Живковић.

Три вијека након што је порушена задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека, извођач радова на обнови конзорцијум "Кото" почео је јуче радове чији је рок за извођење, према уговору, осам мјесеци, навео је отац Живковић.

"Радови из прве фазе уговора финансирају се добровољним прилозима вјерника, прилозима вјерника из Америке и Канаде, као и средствима која смо добили од федералног Министарства просторног уређења", рекао је парох завидовићки.

Он је навео да ће грађевински надзор над извођењем радова вршити фирма "Стилпројект" из Завидовића, а, према одлуци Завода за заштиту споменика културе, стручни конзерваторски надзор ће вршити архитекта Ламија Абдијевић из тог завода.

"Са извођачем је потписан оквирни споразум за све радове, а на основу тог споразума потписан је први појединачним уговор за прву фазу радова", појаснио је протојереј-ставрофор Живковић.

Уговор су потписали 7. септембра отац Живковић и Јовица Благојевић, директор представништва београдске фирме "Кото" у Бањалуци, која је извођач радова. Овај историјски документ потписан је на самом локалитету, испред манастира Удрим.

Управа манастира Удрим је прошле године покренула процедуру за добијање дозволе за обнову, те је након израде пројектне документације и прибављања неопходних одобрења, коначну дозволу добила у марту ове године.

"С обзиром на то да је ријеч о манастиру који се налази на листи споменика културе, федерално Министарство просторног уређења је, на основу испоштоване процедуре, а у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, те Комисијом за очување националних споменика издало коначно одобрење за грађење које је правоснажно од марта. Епархијски Управни одбор Митрополије дабробосанске дао је одобрење на главни пројекат реконструкције и рестаурације манастира Удрим", нагласио је парох Живковић.

За обнову овог немањићког храма неопходна је подршка јер је ријеч о веома обимном и скупом послу.

Сви прилози за обнову манастира Удрим могу се уплатити на жиро рачун Православне митрополије дабробосанске, манастир Удрим у Гостовићу број 161 0000 205 160 055 отворен код Рајфајзен банке.

Уплата прилога из иностранства може се извршити према сљедећим инструкцијама

Бенефициарy банк: Раиффеисен банк Босниа анд Херзеговина, Сњифт цоде РЗБАБА2С, адресс Змаја од Босне бб Сарајево, БиХ. Детаилс оф бенефициарy: Ибан цоде БА391610000205160055. Фулл бенефициарy наме: Православна митроп дабро бос. Фулл бенефициарy адресс: Гостовиц ББ.

Овај манастир је посвећен Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана