Панде су почеле јести искључиво бамбус прије шест милиона година

ГС
Foto: Илустрација

Панде су животиње које су препознатљиве по томе што су јако избриљиве по питању хране - једу само бамбус и сваког дана проведу 15 сати једући чак 45 кг тог дрвета.

Међутим, оно што је интересантно јесте да су њихови преци - као и већина медвједа - јели разноврсну храну која је укључивала и месо.

На основу досадашњих истраживања, сматрало се да је ова њихова несвакидашња наклоност према искључиво бамбусу развијена релативно недавно. Ипак, нова студија откривају да је посебна страст према овој врсти хране настала прије најмање шест милиона година.

Да би преживјеле само на бамбусу с мало нутријената, панде су развиле необичан шести прст, једну врсту палца који им омогућава да лако хватају стабљике бамбуса и гуле лишће.

"Чврсто држање стабљика бамбуса како би се згњечили у залогаје је можда најважнија адаптација на конзумирање огромне количине бамбуса", рекао је аутор студије Шаоминг Ванг, кустос палеонтологије у Природњачком музеју округа Лос Анђелес, пише ЦНН.

Оскудни фосилни записи о пандама показивали са да биолозима није било баш најјасније како је ова врста медвједа развила ову збуњујућу особину.

Претходна истраживања су пронашла доказе о овој структури попут палца прије отприлике 100 или 150 хиљада година. Ванг и његов тим идентификовали су много ранији доказ да панде имају додатни прст - а самим тим и "дијету" која се састоји од само бамбуса.

Али оно што је посебно збунило научнике укључене у студију је да је ова фосилизована структура дужа од оних модерних џиновских панди, које имају краћи, кукаст шести прст.

"Пет до шест милиона година требало би бити довољно времена да панда развије дуже лажне палчеве, али изгледа да је еволуцијски притисак потребе да путује и носи своју тежину одржао 'палац' кратким - довољно јаким да буде користан, а да није велик, довољно да се стане на пут", рекла је коауторица студије Денисе Су, ванредна професорица на Школи за људску еволуцију и друштвене промјене, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана