Pande su počele jesti isključivo bambus prije šest miliona godina

GS
Foto: Ilustracija

Pande su životinje koje su prepoznatljive po tome što su jako izbriljive po pitanju hrane - jedu samo bambus i svakog dana provedu 15 sati jedući čak 45 kg tog drveta.

Međutim, ono što je interesantno jeste da su njihovi preci - kao i većina medvjeda - jeli raznovrsnu hranu koja je uključivala i meso.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, smatralo se da je ova njihova nesvakidašnja naklonost prema isključivo bambusu razvijena relativno nedavno. Ipak, nova studija otkrivaju da je posebna strast prema ovoj vrsti hrane nastala prije najmanje šest miliona godina.

Da bi preživjele samo na bambusu s malo nutrijenata, pande su razvile neobičan šesti prst, jednu vrstu palca koji im omogućava da lako hvataju stabljike bambusa i gule lišće.

"Čvrsto držanje stabljika bambusa kako bi se zgnječili u zalogaje je možda najvažnija adaptacija na konzumiranje ogromne količine bambusa", rekao je autor studije Šaoming Vang, kustos paleontologije u Prirodnjačkom muzeju okruga Los Anđeles, piše CNN.

Oskudni fosilni zapisi o pandama pokazivali sa da biolozima nije bilo baš najjasnije kako je ova vrsta medvjeda razvila ovu zbunjujuću osobinu.

Prethodna istraživanja su pronašla dokaze o ovoj strukturi poput palca prije otprilike 100 ili 150 hiljada godina. Vang i njegov tim identifikovali su mnogo raniji dokaz da pande imaju dodatni prst - a samim tim i "dijetu" koja se sastoji od samo bambusa.

Ali ono što je posebno zbunilo naučnike uključene u studiju je da je ova fosilizovana struktura duža od onih modernih džinovskih pandi, koje imaju kraći, kukast šesti prst.

"Pet do šest miliona godina trebalo bi biti dovoljno vremena da panda razvije duže lažne palčeve, ali izgleda da je evolucijski pritisak potrebe da putuje i nosi svoju težinu održao 'palac' kratkim - dovoljno jakim da bude koristan, a da nije velik, dovoljno da se stane na put", rekla je koautorica studije Denise Su, vanredna profesorica na Školi za ljudsku evoluciju i društvene promjene, prenosi Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana