Ове вјештине дјеци гарантују успјех

ГС
Foto: Илустрација

Свако дијете се развија својим темпо ие другачије је од другог дјетета, али неке стратегије показале су се учинковитијима од других када је у питању одгој успјешне дјеце.

Родитељи често брину о томе како ће њихова дјеца функционирати као одрасле особе. Психолог Мишел Борба открила је које то вјештине дјеци гарантирају успјех, преноси Кликс.

Учите их самоконтроли

Самоконтрола помаже одредити будући успјех, показују истраживања. Када дјеца науче игнорирати непотребне дистракције те контролисати властите емоције и понашање, обично одрасту и постану паметнија и мотивисанија, показало је деценијама дуго истраживање психолога с новозеландског Универзитета Отаго.

Постати неподложан дистракцијама најважнија је вјештина за 21. вијек, и то је вјештина којој многи родитељи не успијевају научити своју дјецу.

Дјеци дајте им аутономију

Родитељи често брину о томе како ће њихова дјеца функционисати као одрасле особе. Борба је открила које то вјештине дјеци гарантују успјех.

Разговарајте о финанцијској писмености

Никада није прерано учити дјецу о новцу: како га зарадити, паметно потрошити и штедјети. Финанцијске писмености била је заједничка нит за родитељи 70 високо успјешних одраслих особа.

На примјер, родитељи могу с дјецом разговарати о новцу на практичан начин, као што је расправа о томе колико коштају свакодневне ствари.

Дајте предност самопоуздању над самопоштовањем

Понекад можемо мијењати самопоуздање и самопоштовање. Међутим, када је ријеч о одгоју успјешног дјетета, једно је важније од другог.

Самопоштовање представља како гледамо на себе уопштено, а самопоуздање је одраз тога колико смо сигурни у властите способности у одређеној ситуацији.

Та су два концепта повезана, али истраживања показују да је самопоуздање бољи показатељ будућег успјеха јер помаже учвршћивању дјечјих увјерења да ће њихове вјештине и напори довести до добрих резултата, попут добивања добрих оцјена или добрих резултата у спорту.

Родитељи најбоље могу подићи самопоуздање своје дјеце тако да се повуку и допусте им да сама успију или не успију, умјесто да покушавају ријешити њихове проблеме.

Не оптерећујте се савршенством

Родитељи од дјеце никада не требају захтијевала савршенство. Дјеци треба дати простора за неуспјех, односећи се према њиховим погрешкама и неуспјесима с емпатијом, а не с презиром.

Како бисмо им помогли задржати самопоуздање, требамо их учити да на неуспјехе гледају као на прилике за учење.

Перфекционизам не гарантује успјех, али може придонијети проблемима менталног здравља, као што су тјескоба и ниско самопоштовање, показују истраживања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана