Од тргова и кафића до егзотичних дестинација

Андреа Симанић, дописници
Од тргова и кафића до егзотичних дестинација

Нову, 2013. дочекаћемо за петнаестак дана и сви се увелико припремају за прославу. Стару годину многи ће испратити у свом дому, у кругу породице, али има и оних који желе да се добро проведу и да им најлуђа ноћ буде незаборавна, па пажљиво бирају гдје ће отићи.

А понуда је заиста разноврсна - од дочека на трговима, преко домаћих ресторана и кафића и прослава у региону, па до егзотичних дестинација.

Кафићи, ресторани и тргови у РС

У Бањалуци за прославу у неком од кафића, клубова и ресторана треба издвојити од 40 до више од 100 марака.

У цијену улазнице у појединим угоститељским објектима урачуната је и неограничена конзумација хране и пића, док код неких за истакнути износ гости добијају "шведски сто" и пиће добродошлице.

Цијене резервација углавном су ниже за жене, па, на примјер, у ноћном клубу "Миленијум" мушкарци за улазницу треба да издвоје 80 КМ, док ће даме платити 60 КМ. За дочек у кафићу "Деда Лука" мушкарци треба да издвоје 55 КМ, а дјевојке 45. У ресторану "Харизма" у цијену од 100 КМ урачуната је конзумација хране у износу од 80 КМ и пића у износу од 20 КМ. Дочек у хотелу "Босна" коштаће такође 100 КМ, а гости који нису из Бањалуке добијају гратис собу за двије особе.

За резервацију у клубу "Круна" даме треба да издвоје 40, а мушкарци 50 марака.

Нова година у бањалучким кафићима, клубовима и ресторанима биће дочекана уз углавном уз музику уживо и ди-џејеве, а многи су припремили и награде игре.

Бањалучани најлуђу ноћ могу да проведу и на Тргу Крајине, уз домаће бендове "Балкан експрес", "Вања д фрог" и Крајишке трубаче, уз велики новогодишњи ватромет и низ других изненађења. На Тргу ће 31. децембра у 11 часова бити организована и дјечија Нова година уз "Врапчиће" и Дједа Мраза.

У Требињу ће дочек Нове године организовати хотел "Леотар" и неколико популарнијих требињских кафића. За дочек Нове године у "Леотару" потребно је издвојити 50 марака, а у цијену су урачунати храна и пиће. У осталим угоститељским објектима улаз се углавном неће наплаћивати. У Требињу традиционално нема организованог дочека на отвореном. У кафићима се цијене резервација за најлуђу ноћ крећу од десет до 30 марака, а у ресторанима од 20 до 50 марака.

Становници Градишке за резервације у кафићима треба да издвоје од 15 до 50 КМ, док су цијене дочека у мотелима нешто више - од 50 до 100 КМ. У ресторану "Ђердан" дочек кошта 25 КМ, за шта се добије вечера и шампањац, а у новогодишњој ноћи веселе госте забављаће тамбураши. Цијене дочека у клубовима исте су као лани, па за прославу у клубу "Витез" треба издвојити 50 КМ, за шта се добије неограничена конзумација мезе и пића.

У Андрић граду у Вишеграду у новогодишњој ноћи наступаће рок група "Рибља чорба". Улаз у "град од камена" биће бесплатан за све посјетиоце. Посљедњег дана 2012, уочи новогодишње свирке, "Рибља чорба" ће у Андрић граду промовисати нови албум "Узбуна", а затим ће услиједити и промоције књига Боре Ђорђевића "Шта је песник хтео да каже" и Мише Алексића "Аутобиографија уживо".

Емир Кустурица ће, такође 31. децембра, отворити у Андрић граду пословне објекте једне банке, затим апотеку, златару, офтамолошку радњу, пекару, пицерију и пивницу, а планирано је и свечано отварање главне улице "Млада Босна". Присутне ће, приликом свих тих отварања, забављати трубачки оркестар Дејана Петровића.

У хотелу "Балкана" у Мркоњић Граду провод у најлуђој ноћи кошта 50 марака. Дочек Нове године биће уприличен и у дискотеци "Делта" и многим кафићима. Цијена резервације је од десет до 20 марака, а у великом броју кафића и ресторана за дочек није предвиђено плаћање. резервације.

Новогодишња путовања

Туристичке агенције у РС и ове године нуде бројне аранжмане за новогодишња путовања.

"Цептер паспорт" у понуди има путовања у Будимпешту за 299 марака и у Беч за 549 марака. Новогодишње путовање у Москву кошта око 1.000 марака, док је за Нову годину у Њујорку потребно 1.860, Дубаију 1.600, а на Сејшелима 3.300 марака. Ова агенција за 419 марака нуди и аранжман "Бус изненађења", који подразумијева смјештај на бази пуног пансиона, организован дочек и репризу Нове године на путницима непознатој дестинацији

У туристичкој агенцији "Унис турс" у понуди имају дочек Нове године у Будимпешти, Прагу и Ници, али и на Куби, у Тајланду, Шриланки и Дубаију.

У туристичкој агенцији "Адријатика лајн" нуде прославу у Будимпешти за 249 КМ (три дана).

Агенција "Хепи травел" из Бијељине нуди, између осталог, и новогодишњи аранжман за Златибор, гдје је за три полупансиона потребно 249 КМ, а за два полупансиона са свечаном вечером 30. децембра, дочеком Нове године и репризом 175 КМ. На Краљевом тргу на Златибору наступаће "Бајага и Инструктори".

У туристичкој агенцији "Френд травел" из Требиња су рекли да је најпродаванији аранжман једнодневно путовање у Будву на концерт Здравка Чолића по цијени од 15 до 25 КМ, у зависности од мјеста поласка, а нуде и петодневни аранжман у Цариграду за 710 КМ.

Србија и Црна Гора

У Београду ће новогодишњи празници обиловати традиционалним манифестацијама, а централни догађај, новогодишњи концерт на отвореном, вратио се на Трг републике. На њему ће на новогодишњој прослави наступати "Мастербластерси" и "Рок хор", Јелена Михаиловић, Марчело и "Исказ", а у 2013. годину присутне ће увести "Електрични оргазам" и на крају "Дејан Пејовић Блацк анд Њхите њорлд". Слоган овогодишњег дочека Нове године у Београду је "Буди очаран, буди јединствен, буди у Београду" .

Љубитеље класичне и џез музике очекују концерти у Центру "Сава", а карте за програм "Класика молим" су бесплатне.

Новогодишњи дочек на бројним београдским сплавовима, у кафићима, клубовима и ресторанима кошта од 29 евра. Дочек у клубу "Магацин", гдје ће у најлуђој ноћи госте забављати Северина кошта 50 евра, у клубу "Лондон" 32 евра, а у "Театру" 35 евра. У ресторану "Ел Дерећо" резервације коштају од 50 евра, као и у кафани "Кафана", али и у хотелу "Хајат".

На Тргу слободе у Новом Саду за новогодишњу ноћ наступаће Слободан Тркуља, а прославу организују бројни угоститељски објекти. У новосадском клубу "Гиардино" за дочек треба издвојити педесетак марака, "Тапас бару" око 20 КМ, а у кафани "Dash" 45 евра.

И хотели у Врњачкој Бањи спремили су програм за дочек Нове године. Највише је тродневних и четвородневних аранжмана, а неки су гостима омогућили и плаћање на рате. Хотел "Бреза", на примјер, нуди тродневне аранжмане, који по особи у двокреветној соби, на бази полупансиона коштају око 270 марака. Цијена новогодишњег аранжмана обухвата, поред новогодишње и свечану вечеру за репризу. Аранжман може да се плати у четири рате.

Црногорско приморје и за дочек Нове, 2013. године биће стјециште највећих естрадних звијезда из региона, што би, како сматрају у Туристичкој организацији те државе, требало да буде гарант доброг провода. Црногорски хотелијери саопштили су да ће цијене дочека и смјештаја бити на нивоу прошлогодишњих.

У метрополи црногорског туризма - у Будви главни дочек биће, као и ранијих година, организован на градском тргу, гдје ће публику забављати Здравко Чолић и Андријана Божовић. За 1. јануар најављен концерт "Парног ваљка".

Весело ће бити у оближњим Бечићима, гдје ће гости у најпознатијем црногорском хотелу "Сплендид" најлуђу ноћ моћи да дочекају уз пјесме "Хари Мата Харија" и Јелене Розге. Четири дана боравка у "Сплендиду", уз гала вечеру 31. децембра, коштају 360 евра по особи. Ова цијена подразумијева и једно ноћење гратис.

У петровачком хотелу "Палас" главне музичке звијезде биће Халид Бешлић, Неда Украден и група "Нови фосили". Цијена тродневног новогодишњег аранжмана, на бази пуног пансиона, у  "Паласу" износи 350 евра по особи.

И у Котору ће се Нова година чекати на отвореном и то на два градска трга - на Тргу од оружја и на Тргу светог Трипуна. За сада се зна да ће на првом пјевати хрватски бенд "Слатка тајна" и црногорска група "Егзодуси". У најпознатијој црногорској дискотеци "Максимус" у Котору у новогодишњој ноћи наступаће Џенан Лончаревић, а 1. јануара Северина.

И хотели на сјеверу Црне Горе организоваће дочек Нове године. Хотел "Планинка" у Жабљаку нуди три ноћења и три свечане вечере уз музички програм за 190 евра по особи, док се аранжмани у хотелу  "Полар стар" крећу од 300 до 350 евра по особи. Весело ће бити и у Колашину, гдје ће у хотелу "Бјанка" наступати Мирослав Илић, а цијена тродневног аранжмана је 459 евра по особи.

Хрватска

Они који Нову годину желе да прославе на Хрватском приморју, за новогодишњи пакет, који укључује три ноћења у Дубровнику, треба да издвоје 587 марака. Три ноћења у најлуксузнијем хварском хотелу "Адријана" коштају 976 КМ, а тродневни аранжман у хотелу "Парк" у Макарској 450 КМ.

Планине

Петодневни новогодишњи аранжман у хотелу "Рајска долина" на Јахорини кошта 170 евра, док је за пакет који укључује три ноћења у неком од апартмана на Влашићу потребно од 135 марака. Прослава Нове године у ресторанима и клубовима кошта од 60 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана