Обиљежен Дан ослобођења Новог Сада у Другом свјетском рату

Срна
Обиљежен Дан ослобођења Новог Сада у Другом свјетском рату

НОВИ САД- Полагањем вијенаца на Спомен гробљу палим борцима Народноослободилачког рата /НОР/ од 1941. до 1945. године обиљежен је Дан ослобођења Новог Сада у Другом свјетском рату.

Вијенце су положили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са предсједником Скупштине Града Јеленом Маринковић Радомировић, представници Градског одбора СУБНОР-а, Војске Србије, као и Организације резервних војних старјешина Новог Сада.

Вучевић је истакао да се овај ажан историјски датум мора снажније чувати од заборава.

"Чини се да људи под притиском свакодневице и услед убрзаног темпа живота не поклањају довољно значаја и пажње сећању на датуме који обавезују и опомињу", рекао је Вучевић.

Он је додао да сјенка заборава не смије пасти на јунаштво и бесмртна дјела предака, знаних и незнаних јунака, који су извојевали слободу Новом Саду 23. октобра 1944. године.

"Са пуним поштовањем, ценећи њихове надљудске напоре и највећу могућу цену коју су платили, данас живимо и љубоморно чувамо оно што су нам оставили као њихов легат. Тај својеврсни завет који су нам даровали, ми морамо да пренесемо данашњим генерацијама", рекао је Вучевић.

Представник Градског одбора СУБНОР-а Нови Сад Михајло Вујасин истакао је да та организација настоји да опомене млађе генерације да се мора чувати оно што су претходне створиле.

"Наши преци подарили су нам мир. Ми смо сви потомци бораца из претходних ратова и треба да проносимо поруку мира и слободе даље. Порука за нове генерације је да уче много, јер ће само знањем ојачани ценити слободу и неће дозволити другима да је угрозе", поручио је Вујасин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана