Obilježen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svjetskom ratu

Srna
Obilježen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svjetskom ratu

NOVI SAD- Polaganjem vijenaca na Spomen groblju palim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ od 1941. do 1945. godine obilježen je Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsjednikom Skupštine Grada Jelenom Marinković Radomirović, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Vojske Srbije, kao i Organizacije rezervnih vojnih starješina Novog Sada.

Vučević je istakao da se ovaj ažan istorijski datum mora snažnije čuvati od zaborava.

"Čini se da ljudi pod pritiskom svakodnevice i usled ubrzanog tempa života ne poklanjaju dovoljno značaja i pažnje sećanju na datume koji obavezuju i opominju", rekao je Vučević.

On je dodao da sjenka zaborava ne smije pasti na junaštvo i besmrtna djela predaka, znanih i neznanih junaka, koji su izvojevali slobodu Novom Sadu 23. oktobra 1944. godine.

"Sa punim poštovanjem, ceneći njihove nadljudske napore i najveću moguću cenu koju su platili, danas živimo i ljubomorno čuvamo ono što su nam ostavili kao njihov legat. Taj svojevrsni zavet koji su nam darovali, mi moramo da prenesemo današnjim generacijama", rekao je Vučević.

Predstavnik Gradskog odbora SUBNOR-a Novi Sad Mihajlo Vujasin istakao je da ta organizacija nastoji da opomene mlađe generacije da se mora čuvati ono što su prethodne stvorile.

"Naši preci podarili su nam mir. Mi smo svi potomci boraca iz prethodnih ratova i treba da pronosimo poruku mira i slobode dalje. Poruka za nove generacije je da uče mnogo, jer će samo znanjem ojačani ceniti slobodu i neće dozvoliti drugima da je ugroze", poručio je Vujasin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana