Незабиљежен лет голуба писмоноше - од Шпаније до Србије за три недјеље

ГС
Foto: Принтскрин/РТС

Од Сан Себастијана до Табановића код Шапца, голуб писмоноша Миомира Новаковића прелетио је више од 1.700 километара.

На међународном екстремном маратону који су организовали румунских одгајивачи, учествовало је 400 голубара из осам држава.

Пуштене су 803 птице, а само осам их се вратило кући.

Од Шпаније до Мачве, летио је пуне три седмице. Голуб писмоноша, стар четири године, у просјеку је сваког дана прелазио више од 80 километара.

У гнијездо у којем је одгајен, стигао је у јутарњим часовима, и остварио успјех који до сада у Србији није забиљежен.

„Ми не знамо куд је он летео, али је прешао много километара. Принцип је да се рачуна од места пуштања, до места где борави, праволинијски се рачуна. Међутим, голуб по природи мора да се снађе за двадесет дана, 21 колико је он летео. Да се снађе, да преживи. Ту су грабљивице, он је без хране... Управо је зато одлука да се он врати кући у таквим условима. Верујем да је прешао све земље на путу, Шпанија, Француска, Италија, Словенија Хрватска, можда Мађарска", испричао је Миомир Новаковић из Табановића.

Поријекло голуба, према ријечима власника, било је пресудно за добар резултат. На такмичењу је учествовало 47 одгајивача из Србије.

„Порекло његово води из 2013 - 2014. Имам његову тетку, његовог оца. Његову бабу. Излежен је у летачком јату. Нисам му посвећивао велику пажњу, али сам знао да може да лети, с обзиром да има порекло маратон-голубова", објаснио је Миомир.

„Из Србије је отишло 139 голубова. Сви голубови су упаковани на једном месту у Србији. То је било првог јула, путовали су пет дана кроз Европу до Сан Себастијана у Шпанији, и петог јула су пуштени одатле и тек после толико дана стигао је само један у Србију", рекао је Веселин Гатић, одгајивач голубова из Очага.

Војни пилот у пензији у јату има више од 200 голубова, највише писмоноша.

„Своје летачко искуство и летење сам оставио на страну, а сада лете голубови и уживам у њиховом лету", каже Новаковић.

Такмичење је завршено, а голубари очекују да ће се још птица вратити кући. Признање за велики успјех, Миомиру ће половином мјесеца бити уручено у Румунији

(РТС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана