Нетфликс снимио документарац о затвору у Зеници - британски новинар провео 7 дана са затвореницима

ГС
Foto: Принтскрин/Нетфликс

Зенички затвор једна је од главних прича нове сезоне Нетфликсове серије Inside the World's Toughest Prisons (Унутар најопаснијих затвора на свијету).

Серију води британски новинар Рафаел Роув, који је одслужио 12 година затворске казне за злочин који није починио.

Казнено-поправни завод затвореног типа (КПЗ ЗТ) Зеница тако се нашао у 'друштву' затвора у Мексику, Бразилу, Филипинима, Колумбије, Пољске, Румуније, Украјине, Јужне Африке, али и Њемачке.

Документарац почиње подсјећањем на рат у Босни и Херцеговини, уз наводе како су послијератни криминал и корупција креирали мафију, "а то је створило један од највећих европских проблема - трговање оружјем, дрогом и људима", говори Роув па наставља:

"Босна је уз бок Русији као једна од најгорих европских земаља по организованом криминалу."

Роув је у затвору провео седам дана, а на почетку истиче како је "зенички затвор на страшном гласу".

Роув у овој документарној серији у затворима борави као један од затвореника, а у ћелији први дан сазнаје да су му цимери Елвис (осуђен за убиство и организовани криминал), Елдин (осуђен за превару, прање новца и нелегалну трговину оружјем) те самозатајни Мухарем, о чијим злочинима нећемо сазнати.

"Не гранај рукама док са мном разговараш. Ја не дозвољавам", једна је од првих реченица које ће му рећи Елвис.

Роув и Елвис ће послије 'поправити' однос, а сазнаћемо да је у зеничком затвору и његов брат Самир.

Новинар ће причати и с чуварем Борисом Скоком који је у КПЗ-у дуље од 15 година, а посебно га је занимало колико је реална 'реформација' затвореника у особе које се не баве криминалом, преноси Радио Сарајево.

У документарцу се појављује и Мирза Хатић, "особа од раније позната" и полицији и јавности у БиХ, данас бивши осуђеник који је активан на друштвеним мрежама.

"Каква дрога, фуј. Само рекет", рећи ће Хатић британском новинару. "Има ту ствари и за које сам осуђен, и за које нисам осуђен. Такав сам какав сам. Никад се нећу промијенити."

Роув ће разговарати и с Јасминком Јашаревићем. Херцеговина и данас памти добро злочине које је починио: Кантонални суд у Мостару за убиства Рамизе Рахимић и познатог фотографа Анте Точне Бораса 2005. осудио га је на 42 године затвора.

Каже да је осим њих двоје убио још двије особе... Јашаревић је открио и неке посебне детаље о убиству Бораса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана