Netfliks snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici - britanski novinar proveo 7 dana sa zatvorenicima

GS
Foto: Printskrin/Netfliks

Zenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netfliksove serije Inside the World's Toughest Prisons (Unutar najopasnijih zatvora na svijetu).

Seriju vodi britanski novinar Rafael Rouv, koji je odslužio 12 godina zatvorske kazne za zločin koji nije počinio.

Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa (KPZ ZT) Zenica tako se našao u 'društvu' zatvora u Meksiku, Brazilu, Filipinima, Kolumbije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Južne Afrike, ali i Njemačke.

Dokumentarac počinje podsjećanjem na rat u Bosni i Hercegovini, uz navode kako su poslijeratni kriminal i korupcija kreirali mafiju, "a to je stvorilo jedan od najvećih evropskih problema - trgovanje oružjem, drogom i ljudima", govori Rouv pa nastavlja:

"Bosna je uz bok Rusiji kao jedna od najgorih evropskih zemalja po organizovanom kriminalu."

Rouv je u zatvoru proveo sedam dana, a na početku ističe kako je "zenički zatvor na strašnom glasu".

Rouv u ovoj dokumentarnoj seriji u zatvorima boravi kao jedan od zatvorenika, a u ćeliji prvi dan saznaje da su mu cimeri Elvis (osuđen za ubistvo i organizovani kriminal), Eldin (osuđen za prevaru, pranje novca i nelegalnu trgovinu oružjem) te samozatajni Muharem, o čijim zločinima nećemo saznati.

"Ne granaj rukama dok sa mnom razgovaraš. Ja ne dozvoljavam", jedna je od prvih rečenica koje će mu reći Elvis.

Rouv i Elvis će poslije 'popraviti' odnos, a saznaćemo da je u zeničkom zatvoru i njegov brat Samir.

Novinar će pričati i s čuvarem Borisom Skokom koji je u KPZ-u dulje od 15 godina, a posebno ga je zanimalo koliko je realna 'reformacija' zatvorenika u osobe koje se ne bave kriminalom, prenosi Radio Sarajevo.

U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, "osoba od ranije poznata" i policiji i javnosti u BiH, danas bivši osuđenik koji je aktivan na društvenim mrežama.

"Kakva droga, fuj. Samo reket", reći će Hatić britanskom novinaru. "Ima tu stvari i za koje sam osuđen, i za koje nisam osuđen. Takav sam kakav sam. Nikad se neću promijeniti."

Rouv će razgovarati i s Jasminkom Jašarevićem. Hercegovina i danas pamti dobro zločine koje je počinio: Kantonalni sud u Mostaru za ubistva Ramize Rahimić i poznatog fotografa Ante Točne Borasa 2005. osudio ga je na 42 godine zatvora.

Kaže da je osim njih dvoje ubio još dvije osobe... Jašarević je otkrio i neke posebne detalje o ubistvu Borasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana