Најбоља фотографија у Хрватској - "Порфирије у разрушеној цркви"

Срна
Foto: spc.rs

БЕОГРАД - За најбољу фотографију у Хрватској за 2020. годину проглашено је она на којој је тадашњи митрополит загребачко-љубљански, садашњи патријарх српски Порфирије у разрушеној српској Цркви Преображења Господњег у Загребу, настрадалој у земљотресу у марту прошле године.

Поводом Свјетског дана слободе медија - 3. маја, Хрватско новинарско друштво додијелило је годишње награде за најбоља новинарска остварења у 2020. години, па је Награду "Никша Антонини" за најбољу новинску фотографију добило изванредно остварење Бориса Шчитара, фотографа "Пиксела".

Фотографија је настала 28. марта 2020. године, шест дана послије разорног земљотреса који је погодио главни град Хрватске, саопштено је из Српске православне цркве.

"Природне силе, за разлику од људских бића, не бирају своје жртве како по њиховом социјалном статусу тако ни по вероисповести", ријечи су Његове светости патријарха српског Порфирија написане у образложењу награде.

Према образложењу жирија објављеном на интернет страници Хрватског новинарског друштва, фото-репортер агенције "Пиксел" Борис Шчитар зашао је у један од разрушених објеката, Цркву Преображења Господњег на Цвјетном тргу и у њој овјековјечио "тадашњег митрополита загребачко-љубљанског Порфирија како разгледа више од 300 квадратних метара оштећених фресака".

"Осим што је фотографија снимљена по композицијским и техничким правилима, уз поигравање дневним свјетлом и природно створеним сјенкама, она приказује велике размјере настале штете", наводи се у образложењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана