Најбогатији на свијету у 2023.: Шачица људи држи више од 11 билиона долара

Вељко Зељковић
Најбогатији на свијету у 2023.: Шачица људи држи више од 11 билиона долара

Након што су имали рекордан раст богатства, појединци с ултра-високим зарадама изгубили су око 10 билиона долара само током прошле године. Превирања на берзама су истопила дио њиховог богатство због високих каматних стопа, енергетских шокова и економске неизвјесности. Бар тако говоре званично подаци.

Али, неки од свјетских милијардера “процвјетали” су у овом окружењу, остварујући невјероватне приходе упркос инфлаторним притисцима. Највише је профитирао Француз Бернард Арно, извршни директор ЛВМХ-а, који је иначе и најбогатији човјек на свијету. Његова компанија посједује чак 75 брендова, од “Лу­ј Витона”, “Кристијан Диора”, до “Тифанија”.

Компанија је почела да ради 1985. године, када је Арно покренуо свој први велики посао са “Кристијан Диором”, фирмом која се тада борила са банкротом. Од тада, па до данас, “Диор” биљежи рекордне профите упркос изазовним тржишним условима. “Лу­ј Витон” је пак удвостручио продају за четири године. Када све сумирамо овај Француз је у претходном периоду увећао своје богатство за готово 30 одсто и оно данас износи око 202 милијарде долара.

Други на листи ових топ десет милијардера је Илон Маск, власник “Тесле” и “Твитера”. За разлику од Француза, он је нешто пао, те се вриједност његове имовине на почетку ове године мјери са 191 милијарду долара.

У октобру је Маск преузео “Твитер” потрошивши 44 милијарде долара, што је изазвало критике инвеститора. Многи су тада истакли како то одвлачи пажњу од Масковог рада са “Теслом”.

Дионице “Тесле” су се у међувремену опоравиле након што су пале за отприлике 70 одсто 2022. године. И поред тога његово богатство је и даље за око 13 одсто ниже него у марту прошле године.

Трећи на листи је власник “Амазона” Џеф Безос са 117 милијарди долара, а четврти Лери Елисон власник “Оракла” (113) који, између осталог, посједује и 98 одсто хавајског острва Ланаи које је купио 2012. за 300 милиона долара.

Пети на листи је Ворен Бафет са 106 милијарди. У свом годишњем писму акционарима он је истакао како је његов инвестициони фонд “Берксшир” имао рекордне оперативне профите упркос економским препрекама. Компанија је надмашила С&П 500 индекс за око 22 одсто током прошле године.

Шести је Бил Гејтс чије је богатство умањено за око 20 одсто и оно данас износи “тек” 105 милијарди долара. Након њега на овој престижној топ десет љествици најбогатијих је Мексиканац Карлос Слим са 90 милијарди долара, који води највећу телеком компанију у Латинској Америци.

Након њега је Индијац Мукеш Амбани (84), те Стив Балмер из “Мајкрософта” (81) и Франсоа Бетенкур Мејерс, већинска власница “Лореала” (79), која је уједно и једина жена на овом престижном списку.

ТОП ДЕСЕТ

1. Бернард Арно - 202 милијарде

2. Илон Маск - 191 милијарда

3. Џеф Безос - 117 милијарди

4. Лери Елисон - 113 милијарди

5. Ворен Бафет - 106 милијарди

6. Бил Гејтс - 105 милијарди

7. Карлос Слим - 90 милијарди

8. Мукеш Амбани - 84 милијарде

9. Стив Балмер - 81 милијарда

10. Франсоа Мејерс - 79 милијарди

Од марта 2022. године, само четворица од 10 најбогатијих људи на свијету доживјели су повећање свог богатства. Прије десет година Слим је био најбогатија особа на планети. Безос је доживио пад свог богатства за 32 одсто, или 54 милијарде долара, највише од поменутих. “Амазон” је пак остварио нето губитак од 2,7 милијарди долара за цијелу 2022. годину, своју најгору годину до сада. Свеукупно, како је технолошки сектор доживио лош принос током године, 10 најбољих технолошких милијардера изгубило је скоро 500 милијарди долара заједничког богатства.

Велики пад је доживио и Индијац Амбани. У јануару ове године откривено је како је његова Адани група била укључена у манипулацију дионицама. Фирма је наводно користила офшор рачуне за прање новца, вјештачко подизање цијена дионица и скривање губитака. Адани група, која посједује највеће индијске луке – заједно с лукама у Аустралији, Шри Ланки и Израелу – изгубила је око 100 милијарди долара за само пар седмица.

Он иначе и даље држи прво мјесто у Азији, контролишући царство вриједно 84 милијарде долара које се протеже од нафте и гаса до обновљивих извора енергије и телекомуникација.

Када су у питању жене, односно њихова топ-листа, поред поменуте Мејерс, друго мјесто држи Џулија Маргарет Флешер Кох, америчка милијардерка, која је у ствари огромно богатство наслиједила од свог мужа Дејвида Коха, који је умро 2019. Оно се процјењује на 59 милијарди долара. Одмах иза ње, са сличном животном причом је Алис Волтон, насљедница богатства “Волмарт”.

Када се посматра само Кина, у овој најмногољуднијој земљи, званично је најбогатији Жонг Шаншан, власник компаније “Нонгфу Спринг”, која се бави производњом флаширане воде и пића у Кини. Његово богатство се процјењује на око 67,1 милијарду долара. Он је иначе школу напустио у шестом разреду када је имао 12 година током Културне револуције. Касније је радио неколико послова, укључујући послове грађевинског радника, новинара и продавца пића прије него што је покренуо властиту компанију.

На другом мјесту је интернет предузетник и један од креатора апликације “Тик ток” Зенг Јиминг са богатством од 49,5 милијарди долара.

Ма Хуатенг је кинески пословни магнат милијардер. Он је оснивач и главни извршни директор “Тенцента”, једне од највреднијих компанија у Азији, једне од највећих интернет и технолошких компанија и једног од највећих конгломерата за улагања, игре и забаву на свијету. Власник “Алибабе” Џек Ма тек је на седмом мјесту најбогатијих Кинеза.

Оно што је интересантно јесте да највећи број долази из технолошког, односно сектора финансија, али их свакако има и када су у питању медији и спорт.

Мајкл Блумберг амерички је бизнисмен, политичар и филантроп, те најбогатији медијски магнат са 76,8 милијарди долара вриједног капитала. Он је власник истоимене компаније за давање финансијских информација. Иза њега је Марк Елиот Закерберг, власник-директор и главни креатор највеће социјално-друштвене интернет странице “Фејсбук” са 61,2 милијарде, те Дејвид Томпсон, предсједник медијске агенције “Томсон”.

Када је у питању спорт на првом мјесту је Џерал Вејн Џонс, амерички бизнисмен, власник, предсједник и генерални директор Далас Каубојса. Други је Стенли Кронки, власник НФЛ тима Сент Луис Ремса, НБА лигаша Денвер Нагетса, НХЛ тима Колорадо Аваланша, те МЛС клуба Колорадо Рапидса. Његов капитал се процјењује на 13 милијарди долара, док је је трећи Роберт Кенет Крафт власник Њу Ингланд Патриотса у НФЛ лиги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана