На Јањској висоравни настаје сир који је јединствен у свијету

ГС
На Јањској висоравни настаје сир који је јединствен у свијету

ШИПОВО - Јединствен и препознатљив производ Јањске висоравни је наделеко чувена - Јањска плетеница.

Ради се о сиру који се извлачи у влакна од којих се плете плетеница захтијева најквалитетније млијеко са планинске испаше и спретне руке домаћице.

- Први корак је да се тек помузено млијеко увече остави на собној температури прекривено крпом до јутра. Онда се узме мала количина млијека, отприлике један паљак, сипа у шерпицу и стави се са прокува. Ако се хвата зеленкаста сурутка онда је млијеко спремно за сирење. Након провјере млијеко подгријава на неких 35 степени, стави се маја тј. сирило и млијеко се помакне на крај шпорета на сасвим мало топлоте. Одстоји тако десетак минута и кад се ухвати чврста маса кашиком се прекрсти или мало измијеса и све даље се ради рукама. Стишће се та маса при крају шерпе, обликује у облик ролата и полако се истеже у дуже крајеве да би се могло исплести, прича за портал СееСрпска Драгица Лазукић Миловац из Јања.

На крају руке исплету плетеницу са три или четири краја, у зависности колико су вјеште.

Процес плетења јањске плетенице траје 15-30 минута.

Драгица прича да не зна да се игђе у свијету више прави сир у облику плетенице, те да је номгуће га направити без висококвалитеног млијека са планинске испаше.

- То се код нас прави од давнина, а рецепт генерације преносе са кољено на кољено, закључује Драгица која је своје вјештине плетења млијечне плетенице довела до савршенства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана