Какву поруку преноси српско коло у Мелбурну

РТС
Foto: Танјуг

Прошле године, такође у Аустралији, уз ужичко коло, навијачи су Ђоковића дочекали док је био у карантину.

Придружио им се са терасе.

Ових дана у Мелбурну порука „Ужичког круга” је другачија – огромна подршка Новаку, али и незадовољство ситуацијом у којој се нашао. Какву још поруку преноси српско коло у Мелбурну?

„Велика школа солидарности", је дефиниција игре и игре, према теорији неких етномузиколога. Пракса у Мелбурну ових дана је то потврдила. Коло испред хотела у којем је Новак Ђоковић био затворен чекајући одлуку суда да ли ће моћи да остане или ће бити депортован, чин је и подршке и солидарности.

"Традиционална народна игра свакако је израз солидарности. У случају кола, које је 2017. године уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, изражен је највиши степен друштвене солидарности. Коло као такво служи окупљању колектива и орасположењу заједнице", објашњава етномузиколог и етнокореолог Здравко Ранисављевић.

Кроз игру се спознаје дух једног народа, а његов карактер и сензибилитет најбоље се представљају кроз народни плес, какав је Коло.

"У кругу се изражавају сва расположења једне заједнице у датом тренутку, а то су најчешће и пре свега позитивна осјећања. Учешће појединца у извођењу кола је његов специфичан допринос тој заједници", истакао је Ранисављевић.

Плес и игра су увијек били реакција и друштвени коментар на актуелни догађај. Када пређу из формалног, обичног окружења на улицу, постају моћан облик активизма.

"Окупљање заједнице у круг, у случају актуелних дешавања везаних за Новака Ђоковића, јесте својеврсни израз солидарности, али се може тумачити и као нека врста мирног израза револта српске заједнице", напомиње Ранисављевић.

Електрик Буги је био хит 1976. године, из кога је  је произашао Електрик Слајд денс, који је и данас веома популаран и изводи се широм Сјеверне Америке на свадбама, рођенданима и разним прославама. Управо тај плес демонстранти су извели на протесту „Црни животи су важни" у јуну 2020.

Незадовољне групе грађана заиграле су на улицама Њујорка протестујући због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда. Убрзо је 'Плес за Џорџа', како су га звали, добио неколико верзија, па су различити народи изразили подршку њиховим традиционалним играма. Са истим циљем демонстранти су извели традиционални маорски плес Хака на Новом Зеланду, испред амбасаде САД.

Прошле године, такође у Аустралији, уз ужичко коло, навијачи су Ђоковића дочекали док је био у карантину. Придружио им се са терасе. Ових дана у Мелбурну порука „Ужичког кола" је огромна подршка и љубав навијача, и то не само српског поријекла.

"Жељела бих да се захвалим свим људима на свијету који су устали и који су га (Новака) подржали, јер је то енергија која му је дала снагу да се бори. У Мелбурну, испред тог такозваног хотела, наши су му дали љубав и подршку и пјесму и представу коју је чуо, а није могао да види", рекла је Дијана Ђоковић, мајка Новака Ђоковића на конференцији за новинаре.

"Извођењем кола на демонстрацијским скуповима у Мелбурну послата је порука свијету да Новак Ђоковић није сам, а вјерујем да се цијела српска заједница поистовјетила са тим осјећањем", закључује етнокореолог Здравко Ранисављевић.

Дио прославе, величања, чина солидарности, подршке активизму или отпору, играње је симбол јединства и снаге једне заједнице. Без обзира на разлог за игру, једно је јасно - порука се ипак гласније чује када су људи уједињени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана