Kakvu poruku prenosi srpsko kolo u Melburnu

RTS
Foto: Tanjug

Prošle godine, takođe u Australiji, uz užičko kolo, navijači su Đokovića dočekali dok je bio u karantinu.

Pridružio im se sa terase.

Ovih dana u Melburnu poruka „Užičkog kruga” je drugačija – ogromna podrška Novaku, ali i nezadovoljstvo situacijom u kojoj se našao. Kakvu još poruku prenosi srpsko kolo u Melburnu?

„Velika škola solidarnosti", je definicija igre i igre, prema teoriji nekih etnomuzikologa. Praksa u Melburnu ovih dana je to potvrdila. Kolo ispred hotela u kojem je Novak Đoković bio zatvoren čekajući odluku suda da li će moći da ostane ili će biti deportovan, čin je i podrške i solidarnosti.

"Tradicionalna narodna igra svakako je izraz solidarnosti. U slučaju kola, koje je 2017. godine upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, izražen je najviši stepen društvene solidarnosti. Kolo kao takvo služi okupljanju kolektiva i oraspoloženju zajednice", objašnjava etnomuzikolog i etnokoreolog Zdravko Ranisavljević.

Kroz igru se spoznaje duh jednog naroda, a njegov karakter i senzibilitet najbolje se predstavljaju kroz narodni ples, kakav je Kolo.

"U krugu se izražavaju sva raspoloženja jedne zajednice u datom trenutku, a to su najčešće i pre svega pozitivna osjećanja. Učešće pojedinca u izvođenju kola je njegov specifičan doprinos toj zajednici", istakao je Ranisavljević.

Ples i igra su uvijek bili reakcija i društveni komentar na aktuelni događaj. Kada pređu iz formalnog, običnog okruženja na ulicu, postaju moćan oblik aktivizma.

"Okupljanje zajednice u krug, u slučaju aktuelnih dešavanja vezanih za Novaka Đokovića, jeste svojevrsni izraz solidarnosti, ali se može tumačiti i kao neka vrsta mirnog izraza revolta srpske zajednice", napominje Ranisavljević.

Elektrik Bugi je bio hit 1976. godine, iz koga je  je proizašao Elektrik Slajd dens, koji je i danas veoma popularan i izvodi se širom Sjeverne Amerike na svadbama, rođendanima i raznim proslavama. Upravo taj ples demonstranti su izveli na protestu „Crni životi su važni" u junu 2020.

Nezadovoljne grupe građana zaigrale su na ulicama Njujorka protestujući zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Ubrzo je 'Ples za Džordža', kako su ga zvali, dobio nekoliko verzija, pa su različiti narodi izrazili podršku njihovim tradicionalnim igrama. Sa istim ciljem demonstranti su izveli tradicionalni maorski ples Haka na Novom Zelandu, ispred ambasade SAD.

Prošle godine, takođe u Australiji, uz užičko kolo, navijači su Đokovića dočekali dok je bio u karantinu. Pridružio im se sa terase. Ovih dana u Melburnu poruka „Užičkog kola" je ogromna podrška i ljubav navijača, i to ne samo srpskog porijekla.

"Željela bih da se zahvalim svim ljudima na svijetu koji su ustali i koji su ga (Novaka) podržali, jer je to energija koja mu je dala snagu da se bori. U Melburnu, ispred tog takozvanog hotela, naši su mu dali ljubav i podršku i pjesmu i predstavu koju je čuo, a nije mogao da vidi", rekla je Dijana Đoković, majka Novaka Đokovića na konferenciji za novinare.

"Izvođenjem kola na demonstracijskim skupovima u Melburnu poslata je poruka svijetu da Novak Đoković nije sam, a vjerujem da se cijela srpska zajednica poistovjetila sa tim osjećanjem", zaključuje etnokoreolog Zdravko Ranisavljević.

Dio proslave, veličanja, čina solidarnosti, podrške aktivizmu ili otporu, igranje je simbol jedinstva i snage jedne zajednice. Bez obzira na razlog za igru, jedno je jasno - poruka se ipak glasnije čuje kada su ljudi ujedinjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana