Кад зближавање доведе до - разлаза

Данијела Бајић
Кад зближавање доведе до - разлаза

Ванредно стање, полицијски час и изолација због вируса корона у Српској су натјерали многе, раније срећне парове, да преиспитају своје односе и ставе тачку на брак па су поједини, у периоду када је све било затворено, захтјеве за развод слали чак и мејлом, јер нису жељели да чекају.

Ова ситуација била је, сматрају стручњаци, добар тест за многе парове те кажу да ће се на крају пандемије знати колико је партнера остало једно уз друго у кризи, а колико их је, ипак, схватило да су разлике међу њима непремостиве.

Епидемиолошке мјере попут ношења маске, физичке дистанце и ограниченог броја људи на једном мјесту, према њиховим ријечима, неповољно су утицале и на спонтаност упознавања љубавних партнера, док су се само најхрабрији упуштали у пловидбу брачним водама и заснивање породице.

Директорица Центра за социјални рад Бањалука Ирена Јолџић каже за “Глас Српске” да је у 2020. години запримљено око 270 захтјева за развод брака, те да је међу њима било и оних који су пристигли мејлом, јер због вируса корона није био могућ пријем странака два мјесеца.

- Овај центар је укључен и у процесе мирења брачних партнера и провјере малољетне дјеце. То значи да имамо евиденцију развода бракова у којима су малољетна дјеца. За разводе бракова у којима су дјеца пунољетна или их нема немамо евиденцију - казала је Јолџићева.

Најчешћи разлози за развод су, каже, засићеност и незадовољство у функционисању брачних партнера, немогућност успостављања комуникације, насилно понашање, алкохолизам, проблем у менталном здрављу, односно психичко злостављање, прељуба те престанак и одсуство љубави између партнера.

- Као разлог странке наводе све и свашта па је тако на примјер један од супружника подигао кредит без знања другог за потребе клађења, затим скривање предбрачне имовине, ухођење и праћење дјеце, насиље од стране жене, скривање ванбрачног дјетета те поткрадања супружника, измишљање насиља и пријава полицији те коришћења сексуалних помагала и порнографских филмова. Такође, један муж је затражио развод, јер жена не обавља брачне обавезе те да је, како је навео, фригидна - рекла је Јолџићева.

Додала је да су имали и два случаја развода супружника који су се већ једном вјенчали па развели, поново вјенчали и поново развели.

Психолог из Бањалуке Јадранка Тодоровић Груловић каже да је од увођења посебних мјера заштите од ширења корона вируса до данас прошло много времена те да се становништво у доброј мјери адаптирало на нове услове и наставило да у границама могућности функционише.

- Међутим, не можемо рећи да мјере нису оставиле печат на психичком здрављу. Многи су преплашени короном и у сталној су паници од могућности добијања исте те претјерују са мјерама заштите. Неки живе у скоро потпуној социјалној изолацији, што сигурно није добро за психичко здравље. Константни страх мучи и исцрпљује особу, те она има “краћи фитиљ” и лакше упада у свађе са најближима. Силна ограничења су пореметила планове и ускратила слободу да остваре зацртане циљеве те тако фрустрирани људи су нервознији, мање толерантни, немотивисани и полако упадају у депресију - казала је Тодоровић Груловић.

Ова ситуација, истакла је Тодоровић Груловић, не иде наруку ни самцима, јер могућност упознавања потенцијалних партнера сведена је на виртуелни свијет, тако да су сајтови попут “Тиндера” процвјетали.

- Многи су пронашли своје сродне душе на овај начин, али и ту долазимо до препреке у наредном кораку, односно сусрет у реалности који је тешко или никако изводљив – испричала је Тодоровић Груловић.

У неким партнерским односима је дошло до, како каже, озбиљних криза па и до разлаза.

- Мјере заштите од ширења вируса су само повод, узроци су наравно много дубљи. У односима у којима се партнери нису суочавали са проблемима и међусобним разликама често су их заобилазили и избјегавали бјежећи из куће, на посао, у хобије и слично. Сада су морали да се с тим проблемима позабаве, да их ријеше или да се разиђу - појаснила је Тодоровић Груловић.

Уколико брачни партнери имају проблема са анксиозношћу, стресом и сличним стварима, према ријечима социолога Ведрана Француза, врло је вјероватно да се то погоршало у оваквој ванредној ситуацији с корона пандемијом.

- Поједини партнери нису навикли да проводе много времена заједно па постоји вјероватноћа да је ово условљавање за заједничким временом имало ефекат у два правца. Они који су били у затегнутим односима, јер један партнер је често био одсутан или оба, довело је до зближавања или је дошло до повећања конфликта унутар брака, јер су парови били приморани да проводе више времена него иначе – казао је Француз.

Дјеца и апсурди

Јадранка Тодоровић Груловић каже да су због ситуације изазване вирусом корона ипак највише оштећени најмлађи.

- Дјеци је за нормалан развој социјали контакт изузетно важан, а ускраћен им је. Дјеца тешко разумију и апсурд неких мјера, на примјер у школи је забрањен контакт, а на тренингу то није. Контакт је потребан и за развој мотивације код дјеце. Родитељи често напети и оптерећени што својим личним страховима, што обавезама пословним и породичним не могу увијек адекватно да одговоре на дјечије захтјеве и потребе - казала је Тодоровић Груловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана