Из НАСА објашњавају зашто су одабрали кратер Језеро на Марсу

ГС
Из НАСА објашњавају зашто су одабрали кратер Језеро на Марсу

ПАСАДЕНА - Кејти Стак Морган, заменица директора НАСА пројекта Марс 2020. и главни геолог на овом пројекту, која је имала једну од кључних улога у избору локације слетања ровера "Персиверанс" на Марс, изјавила је да јој је било јако драго када су јој колеге јавиле да су деца у Језеру пратила полетање ракете која ће ровер одвести на кратер Језеро на Марсу.

На питање бањалучких "Независних новина" зашто је НАСА одабрала баш тај кратер за своју мисију на Марс 2020, она је рекла да је кратер Језеро некада давно у историји Марса био језеро.

"На Језеру се налазе неке од најочуванијих делти на целом Марсу. Верујемо да ту постоји читав низ минерала, а то нам је битно за астробиологију, односно проналазак трагова живота на Марсу", рекла је она.

Осим тога, како је истакла, на Језеру се верује да постоје неки од најстаријих камења на планети, што ће помоћи НАСА да испита порекло и рани развој Марса, али и целог Соларног система.

Како је нагласила, најузбудљивији део мисије ће уследити тек за неколико година, када НАСА планира да лансира ракету на Марс, која ће узорке које ће "Персиверанс" прикупити, вратити са Марса на Земљу.

Тек тада се дефинитивно може рећи, када се узорци прегледају и детаљно проуче, да ли је на Марсу постојао живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана