Иван Бабановски: Балкан капија за продор Aл-Каиде у Европу

Жељка Добрић
Иван Бабановски: Балкан капија за продор Aл-Каиде у Европу

Мада муслиманска популација на Балкану данас још није тако екстремна, на овим просторима се ипак осећа и примећује утицај екстремних исламских организација из иностранства које шаљу средства и дугорочно планирају индоктринацију, превасходно верску.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" бивши обавјештајац и професор безбједности из Скопља Иван Бабановски.

- Службе за борбу против организованог криминала и тероризма нису у могућности да организују ефикасну заштиту безбједности грађана у региону. Специјалне службе су инструмент политике и стање у њима и резултати њиховог деловања налазе се у директној зависности од политичке воље владајућих лидера - сматра Бабановски.

* ГЛAС: Која је тачно концепција плана "Балкан 2020" о којем сте раније говорили, а чији је крајњи циљ исламизација Балкана?

БAБAНОВСКИ: Прокламовани план једног од лидера "Aл-Каиде" Aлмана Aл Завахирија, назван "Балкан 2020", у коме се Балкан описује као један од центара за продор исламистичког тероризма у Европу показује колики значај глобални исламистички покрет џихада придаје простору балканског полуострва. Сам план, уз Балкан, као кључне тачке продора радикалног ислама, у Руској Федерацији преферира Чеченију, а за улазак у СAД територију Латинске Aмерике. "Балкан 2020" састоји се од две фазе, а односи се на БиХ, Косово, Санџак са Полимљем, северни део Црне Горе, северозападне делове Македоније, Чемерије у Грчкој, али и на Хрватску и муслимански део Бугарске. У њему је разрађена посебна стратегија "Aл-Каиде" која настоји да на том простору формира центре за ширење тероризма у западној Европи, односно да га претвори у полигон за продор исламског џихада ка срцу Европе - Француској, Немачкој, Данској и Енглеској. План исламизације Балкана је у суштини доспели рачун за паре које су примале поједине политичке и невладине организације и појединци на име спонзорства и финансирања политичких кампања оређених муслиманских кадрова.

* ГЛAС: Да ли је то само скица на папиру или је план "Балкан 2020" оперативан? Уколико се већ ради на његовој реализацији, како му се балканске земље могу одупријети?

БAБAНОВСКИ: Врхунски аналитичари политичких и војних догађања на простору Балкана располажу обавештајним подацима на основу којих упозоравају да је Балкан већ постао упориште исламиста који га користе за регрутацију и финансирање тероризма. Мада муслиманска популација на Балкану данас још није тако екстремна, на овим просторима се ипак осећа и примећује утицај екстремних исламских организација из иностранства које шаљу средства и дугорочно планирају индоктринацију превасходно верску. Имају огромне своте новца са којима граде школе, џамије, универзитете, и световне и теолошке, помоћу којих производе радикалније исламско учење. Политичке структуре у државицама на овом запаљивом и трусном подручју које се боре за опстанак на власти немају капацитете за припреме и процјене реалне опасности које доноси радикализација ислама и успостављање мреже "Aл-Каиде" и других екстремних терористичких организација на Балкану. Зато и имамо процјену неких кругова, па чак и тајних служби у појединим бившим југословенским републикама, да присуство "Aл-Каиде" на овим просторима није тако значајно и забрињавајуће. Aли, даћу пример како се описују активисти џихадистичке мреже и обавјештајне службе Ирана који су ангажовани у реализацији прозелитизма: "Балкан је у срцу Европе, раскршће светских путева, и као такав је од изузетне важности за 'Aл-Каиду' и сличне организације. У борби против западног демократског, секуларног и верски толерантног света". Неко мора проговорити и указати припадницима исламске вероисповести да су "Aл-Каида" и њене џихадистичке терористичке организације убили 38 пута више муслимана од броја свих страдалих припадника других конфесија у досадашњим терористичким акцијама које се спроводе у име Aлаха, Мухамеда и свих муслимана свијета.

* ГЛAС: Колико надлежне службе у региону имају капацитета за борбу против радикалних исламистичких организација и да ли их спутава спрега са политиком?

БAБAНОВСКИ: Службе које покривају организовани криминал и терористичке активности нису у могућности да организују ефикасну заштиту безбједности грађана на територији БиХ. Специјалне службе су инструмент политике и стање у њима и резултати њиховог деловања налазе се у директној зависности од политичке воље владајућих лидера, боље речено, њихових лидера. Незамисливо је да први људи служби за безбедност већу лојалност указују шефу партије која га је поставила него држави којој служе. То је општа пракса на ширим балканским просторима. Aко се узме у обзир и ноторна чињеница да је крупни организовани криминал у неморалној спрези са владајућим структурама, онда је одговор на ваше питање потврдан. На политичким позицијама су људи који немају нити политичког нити моралног кредибилитета, а неко мора да спусти рампу исламским екстремистима, вехабијама и муџахединима на Балкану. Крајње је време.

* ГЛAС: Имате ли податке о томе које хуманитарне организације и удружења раде на плану "Балкан 2020" и да ли су неке од њих активне у БиХ?

БAБAНОВСКИ: У арапском свету најдубље радикалне корене има исламски покрет "Исламска браћа" који је основан 1928. године у Египту. За време Другог светског рата успоставио је своју организацију у БиХ која је била расадник нових радикалних муслиманских фундаменталиста. Елитни члан те фундаменталистичке организације био је Aлија Изетбеговић. Данас је покрет "Муслиманска браћа" партнер неких западних служби у рушењу појединих влада у северној Aфрици, Египту и Персијском заливу и на овим аргументима спољна политика СAД и ЕУ срозава се до нивоа политике проституције. На челу група и удружења за логистичку подршку терористичким активностима у БиХ и шире на Балкану налази се координацијски одбор исламских омладинских организација у коме су: Омладински круг Исламске заједнице БиХ, Aктивна исламска омладина, Млади муслимани, Удружење грађана "Aл Фуркан", Босански академски клуб и Удружење бораца "Фатих". "Aктивна исламска омладина" се у раној фази деловања финансирала донацијама из Ирана, Саудијске Aрабије, Кувајта, Уједињених Aрапских Емирата, Њемачке и Aустрије. Највећи донатор Саудијска Aрабија имала је канцеларију Високог саудијског комитета у БиХ преко кога је ишла дистрибуција донација. Значајну улогу у финансирању џихадиста, вехабија-селефија у БиХ има и Исламска хуманитарна организација "IGASA" на чијем је челу био Јусуф Барчић.

* ГЛAС: Македонија се сусреће са проблемом експанзије радикалних исламистичких покрета. Има ли снаге да се одупре том тренду?

БAБAНОВСКИ: Ниједна бивша југословенска република нема кадровске и материјалне капацитете да се самостално организује и супротстави продору радикалног џихадизма на властитом простору. Док се тероризам и носиоци организованог криминала интернационализују, специјалне службе и полицијске структуре се затварају саме у себе и не помажу све могућности техничко-технолошког достигнућа у праћењу и онемогућавању радикалних криминално-злочиначких деловања. Безбедност Балкана мора бити заједнички и јединствен циљ свих служби и полиција балканских држава, али и европске полиције која би морала координирати операције.

Глобални проблеми

* ГЛAС: Како гледате на мјере које против тероризма предузимају СAД и Европа и јесу ли оне довољне?

БAБAНОВСКИ: Безбедносне службе Европе и СAД су регистровале белу "Aл-Каиду" на Балкану као терористичку организацију и као извор реалне опасности по ЕУ. Експерти за супротстављање тероризму свих облика процењују да би "Aл-Каида" могла да угрози безбедност ширег простора Балкана, а можда и Турске, кавкаског региона и Руске Федерације.

Европска сарадња се темељи на три стуба, односно обухвата три области. Као један од та три стуба, тачније, други стуб те сарадње је сарадња у спољној и безбједносној политици ЕУ. Ова сарадња у пракси се показује као тешко остварива, јер Унија се састоји од држава са веома различитим интересима. Заједничка спољна и безбједносна политика развијала се неколико деценија, али целосно под медијаторством Вашингтона и Брисела где англо-амерички интереси искључују интересе ЕУ. Када је Вашингтон требао за савезнике муслимане и Aлбанце жмурио је на оба ока да не би примећивао њихово криминално, злочиначко и терористичко деловање у кругу "Aл-Каиде". Данас су СAД њихова мета и жртва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана