“Италијанска превара” и “ирски трик”: Како лопови краду ствари из аутомобила

ГС
“Италијанска превара” и “ирски трик”: Како лопови краду ствари из аутомобила

Крађе на путевима можда нису толико честе код нас, али јесу у иностранству. Зато треба бити опрезан, посебно на одмориштима, односно мјестима гдје обично стајете када желите да се одморите или сипате гориво.

Сваке године француска полиција упозорава возаче на аутопуту да пазе на лопове који користе познате трикове да опљачкају несуђене туристе или изнуде новац.

Белгијски аутомобилски клуб (ВАБ) објашњава да је најчешћи трик то што лопови на аутопуту гестовима показују туристима да нешто није у реду са њиховим аутомобилом. Често то раде на паркиралиштима уз аутопут или поред бензинских пумпи.

Чим возачи изађу, краду драгоцјености из аутомобила. Лопови се и сами претварају да су у невољи, па када други возачи стану поред аутопута да помогну, опет се догоди крађа. Према ВАБ-у, већина таквих пријава долази из Шпаније, али се преваре дешавају и у другим земљама, па будите опрезни.

“Италијанска превара” у Француској

Први трик на који треба упозорити у Француској популарно се назива “италијанска превара”. Лопови најприје издувају/пробуше једну од гума аутомобила који је остао без надзора на паркингу. Затим чекају да се возач врати.

Возач тада најчешће оде до гепека аутомобила да узме резервни точак или комплет за поправку. Лопови користе чињеницу да жртве заборављају да аутомобил није закључан и брзо улазе унутра како би украли вриједне ствари, као што су телефони, наочаре за сунце, новчаници или чак пртљаг.

Није познато да ли је трик добио додатак “италијански”, јер су се за њега специјализовали углавном Италијани.

Шта је то “ирски трик”?

Прије двије године, француска полиција је већ упозоравала на такозвани “ирски трик”. Туристима на паркингу прилази мушкарац или жена пијаног изгледа, који на енглеском објашњавају да су њега или њу и њену породицу опљачкали неки бескрупулозни лопови.

Због тога се не могу вратити у своју земљу, па вас питају да ли можете да им позајмите новац. Наравно, жртвама никада не враћају позајмљени новац.

Слична техника која се појављује је да лопови питају да ли желите да за њих платите дебитном или кредитном картицом, јер они наводно имају само готовину а њихова кредитна картица није прихваћена.

Како се наводи, уколико пристанете на то, они ће вам заузврат дати фалсификоване новчанице.

Ако сте у Шпанији, чувајте се јаја

Да бисте спријечили циљане провале, потребно је да приликом паркирања аутомобила искључите лаптопове, паметне телефоне, таблете итд. Пошто је ова опрема често у стању приправности, WiFi и Bluetooth детектори омогућавају лоповима да знају тачно на које аутомобиле да циљају.

Још једна техника крађе, која се користи у Шпанији, је бацање јајета на вјетробран вашег аутомобила. Када активирате брисаче, вјетробран се замагљује и возачи су склони да изађу из аутомобила како би очистили стакло.

“Добронамјерни помагачи” се тада створе поред аутомобила и опљачкају га док возач са једним од њих разговара из ког је правца долетјело јаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана