“Italijanska prevara” i “irski trik”: Kako lopovi kradu stvari iz automobila

GS
“Italijanska prevara” i “irski trik”: Kako lopovi kradu stvari iz automobila

Krađe na putevima možda nisu toliko česte kod nas, ali jesu u inostranstvu. Zato treba biti oprezan, posebno na odmorištima, odnosno mjestima gdje obično stajete kada želite da se odmorite ili sipate gorivo.

Svake godine francuska policija upozorava vozače na autoputu da paze na lopove koji koriste poznate trikove da opljačkaju nesuđene turiste ili iznude novac.

Belgijski automobilski klub (VAB) objašnjava da je najčešći trik to što lopovi na autoputu gestovima pokazuju turistima da nešto nije u redu sa njihovim automobilom. Često to rade na parkiralištima uz autoput ili pored benzinskih pumpi.

Čim vozači izađu, kradu dragocjenosti iz automobila. Lopovi se i sami pretvaraju da su u nevolji, pa kada drugi vozači stanu pored autoputa da pomognu, opet se dogodi krađa. Prema VAB-u, većina takvih prijava dolazi iz Španije, ali se prevare dešavaju i u drugim zemljama, pa budite oprezni.

“Italijanska prevara” u Francuskoj

Prvi trik na koji treba upozoriti u Francuskoj popularno se naziva “italijanska prevara”. Lopovi najprije izduvaju/probuše jednu od guma automobila koji je ostao bez nadzora na parkingu. Zatim čekaju da se vozač vrati.

Vozač tada najčešće ode do gepeka automobila da uzme rezervni točak ili komplet za popravku. Lopovi koriste činjenicu da žrtve zaboravljaju da automobil nije zaključan i brzo ulaze unutra kako bi ukrali vrijedne stvari, kao što su telefoni, naočare za sunce, novčanici ili čak prtljag.

Nije poznato da li je trik dobio dodatak “italijanski”, jer su se za njega specijalizovali uglavnom Italijani.

Šta je to “irski trik”?

Prije dvije godine, francuska policija je već upozoravala na takozvani “irski trik”. Turistima na parkingu prilazi muškarac ili žena pijanog izgleda, koji na engleskom objašnjavaju da su njega ili nju i njenu porodicu opljačkali neki beskrupulozni lopovi.

Zbog toga se ne mogu vratiti u svoju zemlju, pa vas pitaju da li možete da im pozajmite novac. Naravno, žrtvama nikada ne vraćaju pozajmljeni novac.

Slična tehnika koja se pojavljuje je da lopovi pitaju da li želite da za njih platite debitnom ili kreditnom karticom, jer oni navodno imaju samo gotovinu a njihova kreditna kartica nije prihvaćena.

Kako se navodi, ukoliko pristanete na to, oni će vam zauzvrat dati falsifikovane novčanice.

Ako ste u Španiji, čuvajte se jaja

Da biste spriječili ciljane provale, potrebno je da prilikom parkiranja automobila isključite laptopove, pametne telefone, tablete itd. Pošto je ova oprema često u stanju pripravnosti, WiFi i Bluetooth detektori omogućavaju lopovima da znaju tačno na koje automobile da ciljaju.

Još jedna tehnika krađe, koja se koristi u Španiji, je bacanje jajeta na vjetrobran vašeg automobila. Kada aktivirate brisače, vjetrobran se zamagljuje i vozači su skloni da izađu iz automobila kako bi očistili staklo.

“Dobronamjerni pomagači” se tada stvore pored automobila i opljačkaju ga dok vozač sa jednim od njih razgovara iz kog je pravca doletjelo jaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana