Posao u Novom Gradu nakon studija u Sloveniji: Prijedorčanka se vratila u Srpsku

G.S.
Foto: RTRS

PRIJEDOR - Tridesetogodišnja Prijedorčanka Maja Kreća, nakon završenih master studija biologije i ekologije u Mariboru, vratila se i zaposlila u Novom Gradu.

Kaže da Slovenija nudi mnogo više šansi, ali ipak je odlučila da dođe u Republiku Srpsku i tu nastavi da gradi karijeru.

Ljubav prema prirodi usmjerila je njen profesionalni put. Maja Kreća nakon završenih osnovnih studija na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu našla se pred odlukom da li ostati ili otići? Školovanje je nastavila u Sloveniji.

- Napomenula bih da sam otišla u periodu korone, znači prve dvije sedmice mog studija su bile uživo, naredna godina je bila onlajn. To je bio jedan izazovan period s obzirom da sam otišla da živim u novu državu - novi jezik, novi narod, nova kulutra - rekla je Maja.

Trogodišnji život u Sloveniji donio joj je mnoga iskustva, prijatelje, lijepe uspomene. Međutim, nakon završenih master studija i neuspjele „potrage“ za poslom u struci, uvjerila se da i u evropskim zemljama nije tako „idilično“ kao što mnogi misle. Odlučila se za povratak u rodni grad, prenosi RTRS.

- Nakon te tri provedene godine u Sloveniji, ipak nismo bili toliko sigurni da želimo da ostanemo tamo, vukao nas je osjećaj da želimo da se vratimo našoj kući i u naš grad, Prijedor, i da tu nastavimo svoj dalji život - kaže Maja.

Odluku da se vrati u rodni grad i tu prenese svoja stečena znanja i doprinese svojoj zajednici, nije donijela „preko noći“.

- Život u Sloveniji je bio definitivno lijepo iskustvo, ali eto naša odluka je ipak bila da se vratimo u Prijedor. Da svoje stečeno znanje i iksustvo podijelim među svojim ljudima i da doprinesem svojoj zajednici i da kažem poboljšanju našeg života ovdje - dodala je Maja.

Maja Kreća je od početka ove godine zaposlena u novogradskom Ekološkom udruženju „Grin tim“ kao projektni menadžer. Poručila je svim mladim ljudima da se edukuju, putuju, stiču nova iskustva i kroz taj proces pokušaju pronaći svoj životni put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana