Princ Filip: Istorijska odluka - tri generacije Karađorđevića živjeće na istom mjestu

Tanjug
Foto: Fejsbuk

BEOGRAD - Princ Filip Karađorđević ocijenio je danas kao istorijski važnu odluku njegovog oca princa Aleksandra Karadorđevića da zgradu Slamnate kuće u Dvorskom kompleksu na Dedinju isključivo koriste on i njegova braća Petar i Aleksandar sa porodicama, čime su se, kako je naglasio, stekli uslovi da prvi put u istoriji kraljevskog doma, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića.

“Moj otac je odlukom omogućio da mi, njegovi sinovi, živimo u Dvorskom kompleksu koji je kupljen i sagrađen od ličnih sredstava našeg pradede kralja Aleksandra I i prababe kraljice Marije. Time su se stekli uslovi da u ovom domu prvi put u istoriji, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića, jer je moj otac, prvi starešina Kraljevskog doma u istoriji Srbije koji je dočekao unuke”, saopšteno je iz kabineta princa Filipa.

On je izrazio zadovoljstvo zbog odluka oca i dodao da se raduje njihovom zajedničkom radu na napretku i razvoju Kraljevskog doma, na opštu korist srpskog naroda i srpske države.

U saopštenju se podsjeća na skorašnje krštenje princeze Marije u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u dvorskom kompleksu na Dedinju ali i na činjenicu da je Krunski savjet juče obavjestio javnost da su Savjetodavna tijela usvojila zapisnik sa sastanka održanog u februaru u kojem je konstatovana promjena u liniji nasljeđivanja kraljevske porodice Srbije i da su Krunski savjet i Krunsko veće primili k znanju da je nakon voljne abdikacije princa Petra, njegov brat Filip “nesporni princ nasljednik”.

Dodao je da je njegov otac, koji je kao nasljednik srpske krune rođen u izgnanstvu i kao beba proglašen državnim neprijateljem Jugoslavije, postigao istorijski važne stvari kako za kraljevski dom Srbije tako i za našu Otadzbinu - omogućio je rehabilitaciju i povratak članova Kraljevske porodice u Srbiju nakon višedecenijskog izgnanstva.

“Moj otac je omogućio vraćanje posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice sahranjenih u izgnanstvu i obezbjedio im državnu sahranu u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, čime je ispunio zavjet najvoljenijeg srpskog kralja, Petra I Karađorđevića”, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana