Od brisača za kola i papirnih kesa do vaj-faja: Žene koje su praktičnim pronalascima mijenjale svijet

G.S.
Foto: Varajeti

Spisak žena koje su smislile razne korisne pronalaske bez kojih bi nam svakodnevni život bio nezamisliv, nije mali, pa ipak najšira javnost za njih najčešće ne zna.

Neke čak nisu uspjele ni da unovče svoje patente. Papirna kesa za prodavnicu, mašina za suđe, filter za kafu, brisači za kola, držač za toalet papir, samo su neki od izuma za koje čovječanstvo ima da zahvali pronalazačicama, prenose Novosti.

Margaret Najt je izmislila papirnu kesu sa ravnim dnom 1886. i ona se i dan-danas koristi u prodavnicama i supermarketima. Najt su zvali i „lejdi Edison“, jer se još od djetinjstva interesovala za pronalaske, a sama ih bilježi stotinak. Između ostalog, radila je u kompaniji „Kolumbija pejper beg“ i primjetila da papirne vrećice imaju mnogo mana. 

Započela je eksperimentisanje na mašinama dok nije došla do kese sa ravnim dnom. Izvesni Čarls Anan je pokušao da joj ukrade izum, tvrdeći da „žena nije u stanju tako nešto da smisli“, ali ga je Margaret tužila i dobila spor, te registrovala patent 1871.

Džozefina Kokrejn iz Ilinoisa je patentirala prvu mašinu za pranje sudova, 1886. godine. Mašina se sastojala od bakarnog kazana sa nekoliko metalnih mreža, u koje se stavlja posuđe. Mašinu je pokretao motor, a voda sa sapunicom je ulazila pod pritiskom. U početku je ova sprava prošla dosta nezapaženo, ali su hoteli i restorani počeli masovno da je naručuju poslije Svjetske izložbe u Čikagu, 1893. godine.

Nensi Džonson je 1843. osmislila prvi aparat za sladoled. Spoljna posuda punila se ledom, a unutrašnja smjesom, koja se miješala ručno. Mašina je bila slična onima koje se danas mogu vidjeti u poslastičarnicama i otvorila je kasnije put industrijskom pravljenju ovog popularnog slatkiša.

Meri Anderson je 1903. godine izumila gumene brisače za kola. Tokom posjete Njujorku zapazila je da njen vozač mora stalno da otvara prozor automobila i čisti snijeg sa šoferšajbne. To je podstaklo da nađe rješenje za ovaj problem. 

Proizvođači automobila smatrali su, međutim, ovaj izum beskorisnim, pa čak i štetnim, jer, navodno, ometa vozače u vožnji. Meri Anderson nikada nije dobila nikakav novac za izum, a brisači su kasnije postali sastavni dio auto-opreme.

Melita Benc je 1908. patentirala papirni filter za kafu, pošto joj se nisu dopadale mrvice koje plutaju u mrkoj tečnosti. Počela je da eksperimentiše sa listovima upijajućeg papira, tako što je probila rupe na dnu čašice od mesinga i postavila papir. 

Ovaj izum je ubrzo registrovala i pokrenula sopstvenu kompaniju za filtriranje kafe.

 

Alis H. Parker je afroamerička pronalazačica, aktivna početkom dvadesetog vijeka. 

Najviše je priznata po svom patentu za gasnu peć, registrovanom 1919. godine, koji je poslužio kao osnova za razvoj savremenih sistema grejanja. Klasičan kamin nije bio dovoljan da zagreje nju i njen dom u Nju Džersiju, gdje je živjela, pa je nastavila da dizajnira prvu gasnu peć na napajanje prirodnim gasom i prvi sistem grijanja sa individualno kontrolisanim vazdušnim kanalima koji ravnomjerno raspoređuju toplotu po cijeloj zgradi.

Gledis Vest, afroamerička naučnica, poznata je po matematičkom modeliranju oblika Zemlje, kao i po svom radu na razvoju satelitskih geodezijskih modela koji su na kraju ugrađeni u Globalni sistem za pozicioniranje (GPS). Radila je u Dalgrenu 42 godine, a penzionisala se 1998. Nakon odlaska u penziju, završila je doktorat. Ova matematičarka je 2018. uvrštena u Kuću slavnih vazduhoplovnih snaga SAD.

Marian Rodžers Kroak je izumela tehnologiju VoIP - „glas preko internet protokola“, kao preteču „zuma“ i „fejstajma“. Registrovala je više od 200 patenata i uvrštena je u Međunarodnu kuću slavnih žena u tehnologiji 2013. Godine 2022. primljena je u Nacionalnu kuću slavnih pronalazača i, uz Patrišu Bat, prva je afroamerikanka koja je dobila tu čast. Njen izum je omogućio korisnicima da upućuju pozive preko interneta umjesto telefonske linije. Danas je široko rasprostranjena upotreba VoIP tehnologije od vitalnog značaja za daljinski rad i konferencije.

Meri Kener je pronašla držač za toalet papir 1982, a prije toga, 1954. poseban „sanitarni pojas“ za žene tokom ciklusa. Ali, kompanija koja je trebalo da proizvodi njen pojas u poslednjem trenutku je odustala zato što je Meri Kener - crnkinja! Inače, i njeni roditelji su takođe bili pronalazači. Nikada nije dobila ni dolar od izuma sanitarnog uloška, jer je patent postao javni i mogao je da se proizvodi slobodno. Meri Kener se bavila i aranžiranjem cvijeća. Bila je udata za tadašnjeg čuvenog boksera teške kategorije Džejmsa Džaboa Kenera, a zajedno su usvojili petoro djece.

Čuvena glumica Hedi Lamar i jedna od najlepših žena svjeta, ujedno prva glumica koja je producirala sopstvene filmove, bila je i pronalazač. Zahvaljujući njoj danas imamo ne samo vaj-faj, već i blutut i dži-pi-es. U američkom Zavodu za patente, pod brojem 2.229.387, stoji njeno ime uz izum „sistem za tajnu komunikaciju“. Razvila ga je zajedno sa kompozitorom Džordžom Antejlom, dok je bila na vrhuncu glumačke karijere. Fondacija za elektronske granice je 1997. godine dodijelila nagradu Hedi Lamar za rad na ranom obliku širokopojasne komunikacijske tehnologije, dok Austrija dan njenog rođenja slavi kao Dan pronalazača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana