Храм отворио врата, посјетиоци: Прелијепо, грандиозно, јединствено

Танјуг
Храм отворио врата, посјетиоци: Прелијепо, грандиозно, јединствено

БЕОГРАД - Храм Светог Саве на Врачару данас је, на празник Свете Петке, отворио врата за посjетице, а на платоу испред храма у коме је прије неколико дана завршен велелепни мозаик, данас прије подне није владала велика гужва.

Вјерници и грађани су по обиласку Храма подијелили импресије о мозаику који се простире на површини око 15.000 квадратних метара, садржи више од 50 милиона комадића, по чему је Храм јединствен у православном свијету, уз коментаре о томе како моћно и прелијепо изгледа, како је унутрашњи дио Храма јединствен у Европи, те да га треба посјетити.

"Нисам очекивала да ће тако моћно да изгледа, одушевљена сам. Дошла сам само то да видим и мислим да је то невероватно за наше поднебље. Треба да будемо срећни што имамо нешто овако", утисак је једне Београђанке.

Старији посјетилац каже остао је нијем пред новим изгледом унутрашњости Храма, наглашавајући да то свако треба да види.

"Прекрасно, немам речи да кажем. Био сам у многим државама, али овако лепо нисам видео", рекао је он.

Феноменално, прелијепо, грандиозно, биле су ријечи посјетилаца које је екипа Танјуга затекла испред Храма.

"Најлепши Храм на свету", рекла је једна старија госпођа која често посјећује Храм, а други посјетилац да треба одржавати традицију и поклонити се вјери.

"Тако ћемо успети да у заједништву остваримо националне циљеве", сматра он.

И остали посјетиоци који су пристизали имали су сличне импресије, истичући да такву љепоту нису никада раније видјели.

Српска православна црква (СПЦ) данас празнује дан Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, заштитнице жена, светитељке која је помагала болесне и сиромашне, а посјетиоцима је омогућен улазак у Храм вечерас до 20 часова.

У Храму се иначе настављају радови на уређењу, а 29. октобра, како је најављено, обићи ће га и руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Сви који су дошли у Храм данас око 10 сати носили су маске, а и дистанца се углавном поштовала, будући да у тим тренуцима није било гужве, нити редова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана