Hram otvorio vrata, posjetioci: Prelijepo, grandiozno, jedinstveno

Tanjug
Hram otvorio vrata, posjetioci: Prelijepo, grandiozno, jedinstveno

BEOGRAD - Hram Svetog Save na Vračaru danas je, na praznik Svete Petke, otvorio vrata za posjetice, a na platou ispred hrama u kome je prije nekoliko dana završen velelepni mozaik, danas prije podne nije vladala velika gužva.

Vjernici i građani su po obilasku Hrama podijelili impresije o mozaiku koji se prostire na površini oko 15.000 kvadratnih metara, sadrži više od 50 miliona komadića, po čemu je Hram jedinstven u pravoslavnom svijetu, uz komentare o tome kako moćno i prelijepo izgleda, kako je unutrašnji dio Hrama jedinstven u Evropi, te da ga treba posjetiti.

"Nisam očekivala da će tako moćno da izgleda, oduševljena sam. Došla sam samo to da vidim i mislim da je to neverovatno za naše podneblje. Treba da budemo srećni što imamo nešto ovako", utisak je jedne Beograđanke.

Stariji posjetilac kaže ostao je nijem pred novim izgledom unutrašnjosti Hrama, naglašavajući da to svako treba da vidi.

"Prekrasno, nemam reči da kažem. Bio sam u mnogim državama, ali ovako lepo nisam video", rekao je on.

Fenomenalno, prelijepo, grandiozno, bile su riječi posjetilaca koje je ekipa Tanjuga zatekla ispred Hrama.

"Najlepši Hram na svetu", rekla je jedna starija gospođa koja često posjećuje Hram, a drugi posjetilac da treba održavati tradiciju i pokloniti se vjeri.

"Tako ćemo uspeti da u zajedništvu ostvarimo nacionalne ciljeve", smatra on.

I ostali posjetioci koji su pristizali imali su slične impresije, ističući da takvu ljepotu nisu nikada ranije vidjeli.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne, a posjetiocima je omogućen ulazak u Hram večeras do 20 časova.

U Hramu se inače nastavljaju radovi na uređenju, a 29. oktobra, kako je najavljeno, obići će ga i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svi koji su došli u Hram danas oko 10 sati nosili su maske, a i distanca se uglavnom poštovala, budući da u tim trenucima nije bilo gužve, niti redova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana