Гојковић: Сада вирус прави оштећења на срцу, бубрезима, нервима

Срна
Гојковић: Сада вирус прави оштећења на срцу, бубрезима, нервима

БЕОГРАД - Вирус короне из марта и априла био је респираторни, али сада прави озбиљна оштећења на срчаном мишићу, бубрезима, нервном систему, што је нешто што забрињава, опасно и несвакидашње, рекао је члан владиног Кризног штаба у Србији Зоран Гојковић.

 “Тренутно смо у највећем врху таласа вируса корона и овај други пик према клиничким сликама је много тежи, озбиљнији и захтева већу медицинску потпору”, рекао је Гојковић, који је секретар за здравство Војводине.

Гојковић је истакао да је несрећа, а што нико није предвидио јер и није могао, што је овај други пик по клиничким сликама много тежи, озбиљнији, захтијева већу медицинску потпору, већа је и смртност, а оболијева велики број младих.

“Ниједан вирус који познајемо до сада се није понашао на тај начин и сада се траже могућности да се превенирају таква стања и лече. С обзиром на то да немамо вакцину и лек, остаје нам само да имамо мере заштите да би што мањи број људи оболело, а да здравствени систем добром потпором, опремом и искусним лекарима успе да код људи који су оболели стави њихову болест у нормалан ток”, навео је Гојковић.

Он је рекао за ТВ “Пинк” да је у другом пику забиљежен линеарни раст обољелих, као и да су људи у здравству, због тога што епидемија траје већ пет мјесеци, преуморни, фрустрирани, пуни страхова, испољавања и личног незадовољства, али и желе да помогну.

Упитан да прокоментарише “политизацију короне”, односно потписе више од 700 љекара који захтијевају смјену појединих чланова Кризног штаба, Гојковић је навео да је здравствени систем под притиском и додаје да је пуно здравствених радника дало своје животе, а да је један од проблема то што се не види како ће се и када ово завршити.

Он је рекао да је у Кризном штабу велики број љекара свих области који немају везе са политиком и то све најеминентнији стручњаци.

“Разумем колеге који су забринути, али не желим да их делимо на моралне и неморалне. Међу потписницима има оних који су забринути, уморни јер су све време на првој линији борбе, али потребно нам је јединство и посвећеност”, рекао је Гојковић, наводећи да се здравстевни систем Србије није распао.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана