Где су милијарде ИСИЛ-а?

ГС
Где су милијарде ИСИЛ-а?

Самиј Јасим, припадник ИСИЛ, задужен за финансије и замјеник убијеног ал - Багдадија заробила је тајна служба Ирака. Ту вијест је потврдио ирачки премијер.


Детаљи операције за сада су тајна. Ирачки је премијер навео да је то била једна од најтежих обавјештајних операција које су ирачке снаге спровеле ван својих граница до сада.

АП је од ирачких обавјештајних извора сазнао да је Јасим ухваћен у за сада неидентификаној страној земљи из које је прије неколико дана пребачен у Ирак. 

АФП је сазнао да је ухваћен у Турској, а вриједан је пет милиона долара. 

Из Анкаре није било реакција, а агенција Анадолија додала је да је Турска била прва држава која је још 2013. године прогласила ИС/Даеш (арапски акроним за ту организацију) терористичком групом. 

Анадолија ипак није подсјетила на везе које је турска тајна служба МИТ имала с члановима ИСИЛ којима су омогућавали прелазак у Сирију - и послије од њих куповали нафту. 

Америчка је влада расписала награду до пет милиона долара за информацију која би могла довести до његовог хапшења. 

Уз следећи опис: “Сами Јасим Мухамед ал-Јабури, познат и као Хаји Хамид, виши је командант ИСИЛ-а, бивши члан Ал-Каиде у Ираку. Кључна је особа у управљању финансијама терористичке организације”. 

Јасим, ирачки држављанин, један је од главних вођа Исламске државе који би могао да понуди вриједне информације о операцијама групе, рекао је Хасан Хасан, стручњак за ту групу. 

Он је други високи командант ИС -а који је ухићен жив, додао је 
Хасан наводи да је Јасим био члан управљачког вијећа терористичке организације које броји између шест и 12 чланова. 
Близак је и с новим лидером ИС-а. Након ликвидације Багдадија, на тај је положај ступио Абу Ибрахим ал-Хасхеми ал-Кураиши, који је одмах добио надимак “калиф без калифата”. 

Хасан додаје да је “банкар ИС-а”, како су медији звали Јасима, с временом проширио опсег дјеловања на координацију активности у Ираку и Сирији, како стратешких, тако и тактичких. 

Стручњак за ИС Ројтерсу је рекао да је уобичајено да се челници ИС-а, кад им запријети хапшење разнесу, као ал-Багдади, или боре док их не убију. 

“Банкар” то није учинио, што може бити знак да је хапшење било изненадно.

Дејвид Кохен, бивши наченик одјељења за тероризам и финансијске обавјештајне податке у америчком Министарству финансија, описао је за Тајмс ов Лондон милитанте као “најбогатију терористичку организацију на Земљи”. 

Јасим је надзирао приходе и до милијарду долара годишње: од продаје нафте долазило је око пола милијарде долара, а од изнуда, како наводи Тајмс, а реално од пореза које су наметали на простору којим су управљали, стизало је око 300 милиона долара. 

У структури прихода откупнине су доносиле приход од око 25 милиона долара, илегална трговина антиквитетима око 15 милиона, а трговина људима око 10 милиона. Томе треба додати и донације симпатизера с Блиског истока, које нису престале до данас. 

Обавјештајне службе биле су непријатно изненађене вјештином финансијске управе калифата који се на врхунцу моћи простирао на трећини простора у Сирији, са сједиштем у Раки, те се ширио према Ираку, гдје је завршавао 60-ак километара од Багдада. 

Сједиште је било у Мосулу, граду који је пао без отпора 2014. године и где је Ал-Багдади прогласио калифат. Посебно су били фасцинирани успешним функционисањем порезног система, “изнуда”, како пише Тајмс. Можда је то и прецизан термин за порез.

Новац, кључ свега

Колин Кларк, директор истраживања политике у фирми за безбједност “Суфан Груп” рекао је за “Тајмс” да би подаци које Јасим посједује могли открити како је група прала новац и где је улагала. 

Што можда неће бити пријатне информације за неке и на Западу. 
“Новац је жила куцавица терористичких група па је потрага за људима задуженим за новац важан дио стратегије њиховог сузбијања.” 

Терористичка група је пошто је изгубила територију калифата, реорганизовала пребацујући дјеловање према моделу Ал-каиде у вилајете који дјелују на простору од Западне Африке до Југоисточне Азије. 

Међу вилајетима постоји комуникација, али није потпуно јасно до које мјере усклађују активности. 

До сада се претпостављало да је вођство ИС-а и даље на простору Сирије или Ирака, у пустињским подручјима. 

Влада у Дамаску није заинтересована за трошење оскудних сигурносних ресурса за контролу над тим просторима. 

Западне обавјештајне службе процјењују да на тим просторима борави око 10.000 бораца те терористичке групе који и даље имају заштиту међу неким сунитским заједницама, преноси Јутарњи лист.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана