Gde su milijarde ISIL-a?

GS
Gde su milijarde ISIL-a?

Samij Jasim, pripadnik ISIL, zadužen za finansije i zamjenik ubijenog al - Bagdadija zarobila je tajna služba Iraka. Tu vijest je potvrdio irački premijer.


Detalji operacije za sada su tajna. Irački je premijer naveo da je to bila jedna od najtežih obavještajnih operacija koje su iračke snage sprovele van svojih granica do sada.

AP je od iračkih obavještajnih izvora saznao da je Jasim uhvaćen u za sada neidentifikanoj stranoj zemlji iz koje je prije nekoliko dana prebačen u Irak. 

AFP je saznao da je uhvaćen u Turskoj, a vrijedan je pet miliona dolara. 

Iz Ankare nije bilo reakcija, a agencija Anadolija dodala je da je Turska bila prva država koja je još 2013. godine proglasila IS/Daeš (arapski akronim za tu organizaciju) terorističkom grupom. 

Anadolija ipak nije podsjetila na veze koje je turska tajna služba MIT imala s članovima ISIL kojima su omogućavali prelazak u Siriju - i poslije od njih kupovali naftu. 

Američka je vlada raspisala nagradu do pet miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do njegovog hapšenja. 

Uz sledeći opis: “Sami Jasim Muhamed al-Jaburi, poznat i kao Haji Hamid, viši je komandant ISIL-a, bivši član Al-Kaide u Iraku. Ključna je osoba u upravljanju finansijama terorističke organizacije”. 

Jasim, irački državljanin, jedan je od glavnih vođa Islamske države koji bi mogao da ponudi vrijedne informacije o operacijama grupe, rekao je Hasan Hasan, stručnjak za tu grupu. 

On je drugi visoki komandant IS -a koji je uhićen živ, dodao je 
Hasan navodi da je Jasim bio član upravljačkog vijeća terorističke organizacije koje broji između šest i 12 članova. 
Blizak je i s novim liderom IS-a. Nakon likvidacije Bagdadija, na taj je položaj stupio Abu Ibrahim al-Hashemi al-Kuraiši, koji je odmah dobio nadimak “kalif bez kalifata”. 

Hasan dodaje da je “bankar IS-a”, kako su mediji zvali Jasima, s vremenom proširio opseg djelovanja na koordinaciju aktivnosti u Iraku i Siriji, kako strateških, tako i taktičkih. 

Stručnjak za IS Rojtersu je rekao da je uobičajeno da se čelnici IS-a, kad im zaprijeti hapšenje raznesu, kao al-Bagdadi, ili bore dok ih ne ubiju. 

“Bankar” to nije učinio, što može biti znak da je hapšenje bilo iznenadno.

Dejvid Kohen, bivši načenik odjeljenja za terorizam i finansijske obavještajne podatke u američkom Ministarstvu finansija, opisao je za Tajms ov London militante kao “najbogatiju terorističku organizaciju na Zemlji”. 

Jasim je nadzirao prihode i do milijardu dolara godišnje: od prodaje nafte dolazilo je oko pola milijarde dolara, a od iznuda, kako navodi Tajms, a realno od poreza koje su nametali na prostoru kojim su upravljali, stizalo je oko 300 miliona dolara. 

U strukturi prihoda otkupnine su donosile prihod od oko 25 miliona dolara, ilegalna trgovina antikvitetima oko 15 miliona, a trgovina ljudima oko 10 miliona. Tome treba dodati i donacije simpatizera s Bliskog istoka, koje nisu prestale do danas. 

Obavještajne službe bile su neprijatno iznenađene vještinom finansijske uprave kalifata koji se na vrhuncu moći prostirao na trećini prostora u Siriji, sa sjedištem u Raki, te se širio prema Iraku, gdje je završavao 60-ak kilometara od Bagdada. 

Sjedište je bilo u Mosulu, gradu koji je pao bez otpora 2014. godine i gde je Al-Bagdadi proglasio kalifat. Posebno su bili fascinirani uspešnim funkcionisanjem poreznog sistema, “iznuda”, kako piše Tajms. Možda je to i precizan termin za porez.

Novac, ključ svega

Kolin Klark, direktor istraživanja politike u firmi za bezbjednost “Sufan Grup” rekao je za “Tajms” da bi podaci koje Jasim posjeduje mogli otkriti kako je grupa prala novac i gde je ulagala. 

Što možda neće biti prijatne informacije za neke i na Zapadu. 
“Novac je žila kucavica terorističkih grupa pa je potraga za ljudima zaduženim za novac važan dio strategije njihovog suzbijanja.” 

Teroristička grupa je pošto je izgubila teritoriju kalifata, reorganizovala prebacujući djelovanje prema modelu Al-kaide u vilajete koji djeluju na prostoru od Zapadne Afrike do Jugoistočne Azije. 

Među vilajetima postoji komunikacija, ali nije potpuno jasno do koje mjere usklađuju aktivnosti. 

Do sada se pretpostavljalo da je vođstvo IS-a i dalje na prostoru Sirije ili Iraka, u pustinjskim područjima. 

Vlada u Damasku nije zainteresovana za trošenje oskudnih sigurnosnih resursa za kontrolu nad tim prostorima. 

Zapadne obavještajne službe procjenjuju da na tim prostorima boravi oko 10.000 boraca te terorističke grupe koji i dalje imaju zaštitu među nekim sunitskim zajednicama, prenosi Jutarnji list.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana