Фитнес-инструкторка Лидија Љубичић: Без вјежби нема ни савршеног стомака

Александра Маџар
Фитнес-инструкторка Лидија Љубичић: Без вјежби нема ни савршеног стомака

Затегнут стомак одржава нам генерално добро здравље, јер прекомјерне наслаге могу довести до срчаних обољења и дијабетеса.

Тренинг за стомак је схваћен погрешно код већине људи и, нажалост, много њих мисли да могу да једу шта хоће и да ће имати раван стомак тако што ће урадити 200 трбушњака дневно како би сагорјели те додатне масти и калорије. То је вјероватно највећи мит који постоји.

Почела је овако причу у овом броју "Глас плуса" професорица физичког васпитања и фитнес-инструкторка Лидија Љубичић о вјежбама за савршено раван стомак које се, како каже, могу радити и код куће.

Прије него што се почну сагоријевати масти са стомака, потребно је знати неке ствари у вези са нашим тијелом.

- Сви сањамо о равном стомаку. Како бисмо постигли најбоље резултате, осим на исхрану, морамо обратити пажњу и на вјежбање, и то кардиоваскуларно и абдоминално. Без вјежбања нема ни учвршћених мишића - не постоје чудотворне креме или таблете које ће вам учврстити мишиће ако се не ознојите - казала је она.

Вјежбање је изврстан начин за трошење калорија, али без пажљивог уноса прехрамбених намирница требаће вам много времена да се покажу ваши трбушни мишићи и раван стомак.

- Да би се показали трбушни мишићи, треба да се ријешите масних наслага које их прекривају. Кардиоваскуларне вјежбе, без обзира на то да ли се ради о трчању, вожњи бицикла или брзом ходању, помоћи ће вам у сагоријевању масноћа. У комбинацији са здравом и уравнотеженом исхраном помоћи ће вам да се ријешите наслага на стомаку - прича Лидија.

Важно је, истиче она, да држите трбушне мишиће у кондицији јер јачају торзо, побољшавају држање тијела, умањују болове у доњем дијелу леђа и смањују ризик од повреда.

- Ако се бавите спортом као што је тенис, трбушни мишићи вам дају више снаге за ударац или сервирање, а смањују могућност повреде рамена. Јачи торзо ће исто тако омогућити мање напрезање кољена код трчања - објашњава Лидија и савјетује да ове вјежбе радите сваког дана по 15 минута и резултати неће изостати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана