Fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić: Bez vježbi nema ni savršenog stomaka

Aleksandra Madžar
Fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić: Bez vježbi nema ni savršenog stomaka

Zategnut stomak održava nam generalno dobro zdravlje, jer prekomjerne naslage mogu dovesti do srčanih oboljenja i dijabetesa.

Trening za stomak je shvaćen pogrešno kod većine ljudi i, nažalost, mnogo njih misli da mogu da jedu šta hoće i da će imati ravan stomak tako što će uraditi 200 trbušnjaka dnevno kako bi sagorjeli te dodatne masti i kalorije. To je vjerovatno najveći mit koji postoji.

Počela je ovako priču u ovom broju "Glas plusa" profesorica fizičkog vaspitanja i fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić o vježbama za savršeno ravan stomak koje se, kako kaže, mogu raditi i kod kuće.

Prije nego što se počnu sagorijevati masti sa stomaka, potrebno je znati neke stvari u vezi sa našim tijelom.

- Svi sanjamo o ravnom stomaku. Kako bismo postigli najbolje rezultate, osim na ishranu, moramo obratiti pažnju i na vježbanje, i to kardiovaskularno i abdominalno. Bez vježbanja nema ni učvršćenih mišića - ne postoje čudotvorne kreme ili tablete koje će vam učvrstiti mišiće ako se ne oznojite - kazala je ona.

Vježbanje je izvrstan način za trošenje kalorija, ali bez pažljivog unosa prehrambenih namirnica trebaće vam mnogo vremena da se pokažu vaši trbušni mišići i ravan stomak.

- Da bi se pokazali trbušni mišići, treba da se riješite masnih naslaga koje ih prekrivaju. Kardiovaskularne vježbe, bez obzira na to da li se radi o trčanju, vožnji bicikla ili brzom hodanju, pomoći će vam u sagorijevanju masnoća. U kombinaciji sa zdravom i uravnoteženom ishranom pomoći će vam da se riješite naslaga na stomaku - priča Lidija.

Važno je, ističe ona, da držite trbušne mišiće u kondiciji jer jačaju torzo, poboljšavaju držanje tijela, umanjuju bolove u donjem dijelu leđa i smanjuju rizik od povreda.

- Ako se bavite sportom kao što je tenis, trbušni mišići vam daju više snage za udarac ili serviranje, a smanjuju mogućnost povrede ramena. Jači torzo će isto tako omogućiti manje naprezanje koljena kod trčanja - objašnjava Lidija i savjetuje da ove vježbe radite svakog dana po 15 minuta i rezultati neće izostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana