Фајзер: Од шећерног штапића до вакцине против ковид-19

Срна
Фајзер: Од шећерног штапића до вакцине против ковид-19

ЗАГРЕБ - Америчка фармацеутска компанија Фајзер, која је недавно доспела у жижу јавности због вакцине против корона вируса и Трампових оптужби за крађу председничких избора, има преко 170 дугу историју пуну занимљивости, али и контроверзи, од којих многе нису познате широј јавности.

Мало је познато да је први производ компаније био шећерни стапић са антипаразитиком, да се годишње прода 40 тона Вијагре коју је Фајзер патентирао 1996. године, као и да је компанија крајем 19. века била водећи произвођач лимунске киселине у САД, у време растуће популарности кока коле и пепси коле, пише хрватски Т портал.

Најпознатији Фајзеров производ је Вијагра, лек за дисфункцију ерекције, који је откривен сасвим случајно. Наиме, хемичари у лабораторијама компаније покушали су да синтетишу лек за високи крвни притисак и ангину пекторис, али су прва клиничка испитивања показала да има веома мали утицај на ангину, као и да би могао да изазове ерекцију. Тако је Фајзер одлучио да на тржиште избаци лек за еректилну дисфункцију уместо за ангину пекторис, који је патентиран 1996. године, а одобрен 1998.

По избацивању на тржиште Вијагра је имала најбржи почетни раст продаје након лансирања било којег производа на рецепт, а 2008. године лек је досегао продају од готово две милијарде долара. Вијагру је до данас користило 66 милиона мушкараца широм света, а годишње се прода 40 тона овог лека.

Фајзер је такође открио и познати антидепресив Золофт, чија је продаја подстакла раст компаније у последњим деценијама 20. века. Тада је компанија први пут забележила продају од милијарду долара годишње, након што је 1980. године на тржиште лансиран противупални лек на рецепт Фелден.

Прошле године Фајзер је имао готово 52 милијарде долара прихода и 16,3 милијарде долара зараде. Најпродаванији производ му је лек против болова Лирика, чија продаја чини готово 10 одсто годишњег прихода.

У управљачким структурама Фајзера већ 80 година нема никога из породице по којој је компаније добила име. Последњи је био Емил Фајзер, који је компанију водио од 1906. до 1941. године, а чији је отац Чарлс (право име Карл) 1849. кренуо у бизнис са лековима заједно са рођаком Чарлсом Ф. Ерхартом. Фајзер је био хемичар, а Ерхарт посластичар, обојица пореклом из немачког града Лудвигсбурга.

Њих двојица су у Њујорку основали фирму "Чарлс Фајзер енд компани", а прво што су произвели био је јестиви облик антипаразирика сантонина. Лек је направљен у облику шећерног штапића, где је сантоним помешан са масом укуса карамеле од бадема. Производ је постао хит и компанија је одмах почела успешно да послује.

Мало је познато и да је крајем 19. века Фајзер постао водећи произвођач лимунске киселине у САД, када се повећала потражња за овом супстанцом због популарности кока коле и пепси коле. Лимунска киселина је у том периоду постала главни извор прихода компаније током неколико наредних деценија.

За време Другог светског рата компанија је постала водећи светски произвођач пеницилина, након чега је кренула у експанзију широм света.

Од почетка новог миленијума Фајзер свој раст углавном темељи на аквизицијама, што га је учинило једном од највећих фармацеутских компанија на свету. Међутим, убрзани раст компаније био је праћен бројним контроверзама.

Фајзер је у више наврата био кажњен због озбиљних пропуста у раду, од којих многи укључују велики број смртних случајева, као и због прикривања нуспојава лекова, њиховог погрешног рекламирања и подмићивања лекара.

Осим тога, компанија је у САД позната као један од највећих лобиста на политичкој сцени, а потврђене су и блиске везе Фајзера са влашћу у овој земљи.

Доналд Трамп је компанију оптужио да је намерно одуговлачила са објавом у скором изласку вакцине на тржиште како би он изгубио на изборима, а што се и догодило само неколико сати након што је Фајзер издао саопштење о томе.

Вакцину против корона вируса под радним називом БНТ162 прво је развила немачка компанија Бајонтек још средином јануара. Бајонтек је у партнерство са Фајзером ушао у пролеће, а америчка компанија се обавезала да ће подмирити све трошкове даљег развоја вакцине.

Уколико све буде ишло по плану, Фајзер и Бајонтек ући ће у историју као први произвођачи вакцине против вируса који је довео до најгоре пандемије у протеклих сто година.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана