Ђаци у Србији ускоро на екскурзијама на стратиштима српског народа?

Танјуг
Ђаци у Србији ускоро на екскурзијама на стратиштима српског народа?

БЕОГРАД- Министарство просвјете, науке и технолошког развоја припрема Стручно упутство за реализацију студијског путовања, а које би могло да се односи на организовање ученичких екскурзија на стратишта, на којима је током Другог свјетског рата страдао српски народ, као и други народи који су били жртве фашизма.

У Министарству за Тањуг кажу да ће Упутство ускоро бити прослеђено школама, када ће се о његовом садржају знати више.

Музеј жртава геноцида упутио је у јулу иницијативу ресорном Министарству да се обиласци места ратних страдања уврсте у обавезне програме ученичких екскурзија, студијских путовања и рекреативних настава основних и средњих школа у Србији.

У иницијативи је наведено да се у програм, примерено узрасту, уврсте обиласци места страдања цивилног становништва и учесника антифашистичке ослободилачке борбе током Другог свjетског рата.

То подразумјева стратишта, губилишта, бојишта, меморијалне центре, знаменита мјеста, просторне културно-историјске цијелине, спомен-паркове и спомен-подручја која се налазе у Србији, као и иностранству, попут Аустрије, Италије, Пољске, Немачке.

Министар Бранко Ружић раније је рекао да подржава иницијативу, наводећи да ће то допринети развоју свеопште културе сећања у нашем друштву, те да ће обиласком Јасеновца, али и свих других локалитета посвећених сећању на жртве ратова, ученици употпунити и продубизи своја знања о злочинима над недужним цивилним жртвама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана