Đaci u Srbiji uskoro na ekskurzijama na stratištima srpskog naroda?

Tanjug
Đaci u Srbiji uskoro na ekskurzijama na stratištima srpskog naroda?

BEOGRAD- Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja priprema Stručno uputstvo za realizaciju studijskog putovanja, a koje bi moglo da se odnosi na organizovanje učeničkih ekskurzija na stratišta, na kojima je tokom Drugog svjetskog rata stradao srpski narod, kao i drugi narodi koji su bili žrtve fašizma.

U Ministarstvu za Tanjug kažu da će Uputstvo uskoro biti prosleđeno školama, kada će se o njegovom sadržaju znati više.

Muzej žrtava genocida uputio je u julu inicijativu resornom Ministarstvu da se obilasci mesta ratnih stradanja uvrste u obavezne programe učeničkih ekskurzija, studijskih putovanja i rekreativnih nastava osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

U inicijativi je navedeno da se u program, primereno uzrastu, uvrste obilasci mesta stradanja civilnog stanovništva i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata.

To podrazumjeva stratišta, gubilišta, bojišta, memorijalne centre, znamenita mjesta, prostorne kulturno-istorijske cijeline, spomen-parkove i spomen-područja koja se nalaze u Srbiji, kao i inostranstvu, poput Austrije, Italije, Poljske, Nemačke.

Ministar Branko Ružić ranije je rekao da podržava inicijativu, navodeći da će to doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu, te da će obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici upotpuniti i produbizi svoja znanja o zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana