Завирите у највеће водено село на свијету гдје полиција јури у дрвеним чамцима VIDEO

Занимљивости
Foto: Printscreen

Читаво насеље, укључујући куће, школе, ресторане, болницу, полицијску станицу, музеј и џамију овдје стоје на води.


 Подручје се протеже на 10 километара квадратних, а на води живи више од 10 000 становника. Чак и само име Кампонг Ајер значи „водено село“.

Пожелите ли отићи на кафу код комшије или у други дио града, морате користити традиционалне дрвене бродиће.

Многи од њих данас имају моторе па чак и ово наизглед мирно село у загрљају природе живи брзо ако је то потребно. Такођер, сви имају приступ води, струји и интернету. Преживјело је најтеже дане, а данас га становници полако напуштају.

Људи су овдје живјели вијековима, чему свједоче историјски записи о старим воденим насељима.

Талијан Пигафета који је посјетио Брунеје током експедиције са славном Магелановом бродицом, записао је како овдје живи чак 25 000 људи у дрвеним кућама на води. То ће касније потврдити и пират ван Норт, који описује како су куће саграђене од тако лаког дрвета да се могу премјестити у случају олује или неке друге непогоде.

Кад смо код непогода, споменимо и то да је цијело насеље преживјело јапанско бомбардовање у Другом свјетском рату. Након толике преживљене муке у историји, село биљежи пад популације баш данас у мирнијем периоду.

Од некадашњих готово 30 000 становника остало је мање од половине. Људи су сјели у своје водене таксије и отишли у веће градове.

Они који су остали, углавном су чувари традиције. То се може видјети по декорацијама на терасама и интеријерима, шареним бојама и симболима земље.

 Зато не чуди што је ово село постало и туристичка атракција. Срећом, овдје нема великих гужви па ако посјетите Брунеје, свакако навратите – гостољубивим домаћинима ће бити драго видјети знатижељна лица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана