Зашто многи бирају дужи пут преко БиХ да би дошли до Србије

Г.С.
Зашто многи бирају дужи пут преко БиХ да би дошли до Србије

БЕОГРАД, БИЈЕЉИНА - Држављани Србије који улазе у Србију само још при уласку из Румуније и Хрватске морају да имају негативан ПЦР тест или им се пише десетодневни карантин који могу да прекину негативним тестом.

Зато многи бирају алтернативни пут, 3-4 сата дужи, али за бројнију породицу јефтинији и неколико стотина евра. Једна опција је преко Мађарске и Хоргоша. Другом је ишао репортер РТС-а, преко БиХ.

Преко прелаза Батровци/Бајаково обично улази највећи број држављана Србије који живе и раде у западној Европи. Ипак, како на том прелазу не могу у Србију без ПЦР теста, многи скрећу у Жупањи.

Затим возе неких 40-ак километара до границе са БиХ. Излазак из Хрватске, први прелазак преко Саве и улазак у Брчко.

Ту гранични полицајци не траже негативан тест, али траже српску личну карту или пасош. Упозоравају да транзитни путници за Србију немају право да стају у њиховој земљи.

Из Брчког се онда вози према Бијељини, и даље према прелазима Рача или Павловића мост. Пут је већином магистрални.

Пролази се кроз насељена мјеста и спорије се вози. Још једном се прелази Сава. Излази се из Босне и Херцеговине и улази у Србију.

На Рачи је довољна српска лична карта, за тест нико не пита. Два и по сата по скретању са ауто-пута, али са 93 евра уштеде, колико кошта тест у Словенији, репортер РТС-а је ушао у Србију.

За повратак ће му бити довољна потврда да је прележао ковид у посљедњих шест мјесеци, или доказ о вакцинацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана