Упознајте најопасније језеро на свијету FOTO

GS
Foto: Tanzania Specialist

Природа је заиста фасцинантна, прекрасна, али понекад и опасна, а то доказује и језеро у Танзанији.

У језеру Натрон готово свака животиња угине, а представља и смртоносну оптичку варку.

Језеро Натрон налази се у регији Арусха у сјеверном дјелу Танзаније у природном процијепу Грегори Рифт. Толико је посебно да привлачи све више и више фотографа, али и осталих знатижељника који желе сазнати зашто се баш ово језеро назива једним од најстрашнијих на свијету.

Одговор је једноставан – иако је језеро природно, оно готово све што дође у додир с водом која се у њему налази претвара у камен. Не ради се ни о каквој фикцији нити наставку Господара прстенова, већ је ријеч о опасној игри природе. Наиме, приликом испаравања воде из овог сланог језера таложе се велике количине соли и осталих минерала, због чега језеро има јако високу алкалност. Можда ћете помислити да је то исти случај као и у Мртвом мору, на чијој површини можете безбрижно плутати, но у овом случају није тако.

Кад су се истраживачи одважили измјерити пХ-вриједност, односно ниво киселости или алкалности воде, остали су запрепаштени. Резултати су се могли успоредити с пХ-вриједностима амонијака, стога већ можете претпоставити да вода није за купање, али ни за пиће јер се ради о пХ-вриједности од 10,5. Поређење ради, вода коју пијемо има пХ-вриједност у распону од 7,3 до 7,5.

Зато се језеро Натрон сматра једним од најопаснијих, али и једном од најекстремнијих појава у природи. Упркос томе у овом језеру може се пронаћи понешто живих организама.

То су у првом реду ендемске алге, а изненађујућа је чињеница да у језеру безбрижно живе и поједине врсте риба. Око језера које је дубоко свега 3 метра, дужине 57 и ширине 22 километра те температуре од 41 Целзијусов ступен безбрижно се шећу и пламенци.

Нису они тамо случајно, већ је за њих више од 2 милиона језеро идеално и сигурно мјесто за размножавање, које их чува од нежељених грабежљиваца, али уједно и извор хране. Наиме, језеро је богато спирулином, алгом с црвеним пигментима којом се хране.

Многе птице настрадају јер је језеро заправо велика оптичка варка. Наиме, оно ствара кристално јасну рефлексију па се чини да се на мјесту језера не налази ништа. За сушне сезоне открију се бројне жртве језера, па се тако могу пронаћи скамењене птице и друге животиње које је језеро навело на варку, преноси Пункуфер.

Ако се нађете у близини језера Натрон, немојте ни покушати пливати, а било би добро да не умочите ни прст, јер ако случајно имате коју порезотину, ово би вам језеро могло дуго, дуго остати у сјећању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана