Три европске земље међу пет најбољих за досељенике

Агенције
Три европске земље међу пет најбољих за досељенике

Најбоља земља за исељење у погледу (не)плаћања пореза је Антигва и Барбуда, затим слиједе три европске земље, Велика Британија, Монако и Андора.

Консултантска кућа “Бредли Хекфорд” објавила је годишњу листу земаља најбољих за стране досељенике имајући у виду неколико критеријума: пореска политика, квалитет живота, правна безбједност, безбједност, географски полажај, квалитет инвестиционог програма локалних самуправа који подстиче страна улагање, преноси лист “Еко”.

На првом мјесту листе је острвска земља која се налазу на мору, на граници са Атлантским океаном, Антигва и Барбуда. За добијање сталног боравка потребно је улогање у Владин инвестициони програм минимум 250.000 долара или куповина некретнине у вриједности од 400.000 долара.

Порез на дохотке стечене у иностранству не постоји, а оперезивању подлажу само приходи зарађени у Антигви и Барбуди.

На другом мјесту је Велика Британија у којој се нуди могућност резидеционог статуса “без сталног пребивалишта”. Овај специфичан статус омогућава странцима да живе у Британији, а да не буду опорезовани у току седам година, ни на приходе, нити на имовину ван Велике Британије.

Због квалитета живота, пореске политике и географском положија Британија се нашла на другом мјесту листе.

На трећем мјесту је Кнежевена Монако у којој не постоји порез на доходак осим за особе са француским држављанством, који су у обавези да порез плате у Француској. У Монаку не постоји ни порез на имовину, насљедство и поклоњену имовину када је ријеч о директним насљедницима. Да бисте постали држављаван ове земље потребан је само позамашни банковни рачун са минималним износом од 500.000 евра. У Монако се због географског положаја насељева велики број Италијана, Француза, Швајцараца, али у посљедње вријеме и Руса.

На четвртом мјесту је још једнан европски град-држава, Андора, у којој је за добијање боравка потребно минимално улагање од 350.000 евра као и депозит од 50.000 евра. Доходак на приходе за физичка лица је десет одсто. Богати Руси често бирају Андору за исељење због географског положија и високог степена безбједности.

На петом мјесту су Бахами због нултог пореза на приходе, висок квалитет живота, политичке стабилности, као и близине САД.

На шестом мјесту је острвска земља Република Маурицијус у југозападном дијелу Индијског океана. Порез на доходак физичких лица је 15 одсто. Процедура за добијење боравка је једноставна, довољна је куповина некретнине минималне вриједности од 500.000 долара. Овај програм инвестирања покренут је 2002. како би се подстакла изградња и продаја луксузних вила странцима.

На шестом мјесту је Малта у којој се не плаћа порез на дохотке стечене у иностранству ниту на имовину у инстранству. Такође у овој земљи постаји специфичан стастус без сталног боравка као у Британији.

На осмом мјесту је Гибралтар због свог географског пложаја и лаког доласка до резиденционалног статуса, а на деветом Дубаји гдје су предузећа и физичка лица за странце са сталним боравком ослобођена пореза.

На десетој позицији су Кајманска острва, прекоморска територија Уједињеног Краљевства, у Крипском мору, на којима је довољна инвестиција од око 560.000 евра за добијање боравка, а приходи предузећа као и ни физичких лица нису опорезована.

На овогодишњој листи Швајцарска се није нашла у првих десет због пооштрене пореске контроле као и притиска међународне јавности о примјени аутоматске размјене података о пореским обвезницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана