Свјетска индустрија туризма изгубила 320 милијарди долара због короне

Срна
Свјетска индустрија туризма изгубила 320 милијарди долара због короне

МАДРИД - Индустрија туризма широм свијета забиљежила је губитке од 320 милијарди долара усљед пандемије вируса корона, наводи се у извјештају објављеном на интернет страници Свјетске туристичке организације (УНСТО).

Подаци УН показују да је туризам у мају претрпио губитке који су троструко већи него током свјетске економске кризе 2009. године.

Барометар УНСТО показује да су ванредне мјере, које су уведене због пандемије, довеле до пада од 98 одсто када се ради о броју страних туриста у мају у односу на исти период 2019. године.

У извјештају се наводи да је у периоду између јануара и маја забиљежено смањење броја туриста за 56 одсто у односу на прошлу годину.

"То значи да је дошло до пада броја туриста за 300 милиона и до губитка од 320 милијарди долара", истиче се у извјештају Организације.

Генерални секретар Организације Зураб Полокашвили изјавио је да су посљедњи подаци показали важност наставка туризма чим то буде безбједно.

Он је нагласио да губици и пад броја туриста доводи у опасност милионе живота, укључујући становништво у земљама у развоју.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана