Шри Ланка - Острво мира и хармоније

Приредила: Сања Амиџић
Шри Ланка - Острво мира и хармоније

Острвска држава у јужној Азији Шри Ланка обухвата истоимено острво, као и неколико мањих у Индијском океану југоисточно од Индијског полуострва.

Карактеристична је по разноврсној и прелијепој природи, насмијаним и веселим људима, као и богатом културном насљеђу. Ова некадашња британска колонија може се похвалити огромним природним богатством и љепотама. Од давнина је била центар будистичке религије која је и данас доминантна.

Кад слетите на аеродром "Бандаранаике", прво ћете видјети натпис "Кријумчарење дроге повлачи за собом смртну казну", што значи да у овом дијелу Азије важе строги закони. Мјесто Нигамбо које је најближе аеродрому препознатљиво је по шареној пијаци као главној атракцији. У овом дијелу Шри Ланке углавном живе хришћани па се могу видјети бројне цркве. Мјесто гледа на немирни океан са огромном пјешчаном плажом. У овом дијелу острва нема великих хотела и ресторана.

Када кренете у унутрашњост острва, прва дестинација је град Кенеди који је окружен џунглом и плантажама чаја. До овог града најлакше се долази аутобусом из Коломба, одакле имате прилику да видите околна села. У центру Кенедија налази се велико језеро, а на брду изнад је храм са огромном статуом Буде која се види из цијелог града.

Што се тиче смјештаја, на овом острву најбоље је да изнајмите кућицу на брду изнад језера у Кенедију одакле ћете имати поглед на џунглу и плантаже чаја, али и могућност да се играте са мајмунима, којих има много.

Још једна веома привлачна дестинација је Анурадапура, антички град који је под заштитом UNESCO-а. Окружен је многобројним храмовима и историјским споменицима.

Уколико желите да пробате специјалитете азијске кухиње, ту су ресторани у строгом центру града, а ручати можете по цијени од 150 марака па навише. Шри Ланка није острво провода и ноћног живота јер ноћних клубова скоро да и нема, али је зато мјесто за душу са пуно мира и хармоније.

Сигирија

Ако кренете према дистрикту Матале и зађете дубоко у џунглу, доћи ћете до нестварне Сигирије и Лавље стијене. Сигирија је камена тврђава са остацима старих резервоара за воду, прелијепим баштама и изузетним умјетничким богатством. Најстарији доказ људског постојања на овим просторима постоји већ 5.000 година. Лавља стијена и прелијепе баште су најпосјећеније атракције на овом локалитету. Фреске које се могу видјети овдје једно су од највреднијих умјетничких дјела Азије.

Услуге              Цијена у КМ

Ручак                 150 до 250

Кафа                 10 до 15

Сувенири           20 до 100

Превоз                8 до 20

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана