Савјети за ауто-пут: Шта радити приликом несреће, вожње у супротном смјеру и чувено одстојање

Агенције
Савјети за ауто-пут: Шта радити приликом несреће, вожње у супротном смјеру и чувено одстојање

Иако је путовање ауто-путем статистички један од најсигурнијих начина путовања аутомобилом, неопходно је бити опрезан због непредвиђених околности и несавјесних возача.

Посљедњих недхеља били смо свхедоци неколико удеса на ауто-путевима гдхе се због великих брзина тешко избхегавају трагичне посљедице.

Ево неколико савјета који ће помоћи да вам путовање буде што безбедније:

Опрезно у тунелу

Укључите кратка свјетла и скините сунчане наочаре прије уласка у тунел. Обратите пажњу на семафоре и другу саобраћајну сигнализацију у тунелу.

Возите дозвољеном брзином. Пратите ознаке сигурносних уређаја у тунелу те мјеста као што су излаз за случај опасности и СОС телефони.

Заустављајте се само у случају крајње потребе и то на проширењима.

Невријеме

Прије кретања на пут и за вријеме вожње, пратите прогнозу времена и информације о стању на путевима.

Пратите поруке на инфо-дисплејима о ограничењу саобраћаја на појединим дионицама ауто-путева и обавијештења о евентуалним обиласцима.

Поштујете прометну сигнализацију која упућује на обилазак, јер она ће вас поново вратити на ауто-пут и даље према жељеном циљу.

При вожњи на дионици под утицајем вјетра, строго поштујете промијенљиве свјетлосне знакове ограничења брзине и држите сигурносни размак између возила.

Возило у супротном смеру

Приликом укључивања у вожњу ауто-путем, у свим случајевима (наплата, петље, одморишта), будите опрезни и пратите постављену саобраћајну сигнализацију како се и сами не бисте нашли у супротном смјеру неког дијела ауто-пута.

Приликом вожње ауто-путем, будите свијесни могућности сусрета с возилом које се креће у супротном смјеру, стога је препоручљиво да код престизања, осим провјере возила која се крећу иза вас, провјерите и стање у саобраћајној траци за престизање испред вас.

Редовно пратите прометне информације о стању на путевима, које ће вам дати правовремена сазнања о евентуалном инциденту вожње у супротном смјеру на ауто-путу, те важне поруке и савјете за сигурну вожњу.

Придржавајте се обвеза и ограничења путем свјетлосно промјењиве сигнализације и порука на информационим порталима.

ВАЖНО!

Уколико добијете информацију о кретању возила у супротном смјеру, на дијелу ауто-пута на којем се ви налазите, смањите брзину вожње на 40 км/ч, те с повећаним опрезом наставите вожњу у десној саобраћајној траци без престизања уз укључена сва четири показивача смјера. Зауставите возило на првом одморишту уз ауто-пут и сачекајте информацију о престанку опасности.

Ако сте сами уочили возило које се креће у супротном смјеру на ауто-путу, одмах дојавите информацију полицији.

Тек када добијете информацију да је инцидентна ситуација завршила наставите с нормалном вожњом по ауто-путу.

Поступци у случају саобраћајне несреће

Упалите сва четири показивача смјера и уз повећан опрез зауставите своје возило у зауставној траци на сигурној удаљености. Угасите мотор, останите прибрани и смирени.

Обуците сигурносни рефлектујући прслук и осигурајте мјесто несреће сигурносним троуглом, ако то већ није учињено. Одмах обавијестите полицију.

Не померајте повређене особе, осим ако су у непосредној опасности од пожара или експлозије.

Повређеним особама у саобраћајној несрећи, у оквиру својих знања и способности, пружите прву помоћ. Останите на мјесту догађаја до доласка полиције.

Помоћ на ауто-путу

У случају квара на возилу, ако не постоји могућност заустављања на паркиралишту уз ауто-пут, зауставите возило у зауставној траци (или СОС проширању или одмаралишту) непосредно уз руб коловоза и укључите сва четири показивача смјера.

Обуците рефлектујући прслук и на прописаној удаљености поставите сигурносни троугао за обиљежавање заустављеног возила (на ауто-путу препоручљива удаљеност је 100 метара).

Без обзира да ли имате неки вид претплате или не, позовите службу за помоћ на путу.

У случају да возач због квара на возилу не може да уклонити кола са ауто-пута, за то ће се постарати стручна служба.

Држите одстојање!!!

Вожња на прекраткој сигурносној удаљености статистички је један од најчешћих узрока саобраћајних несрећа. Већина тог узорка такођер је повезана с пребрзом вожњом.

Према саобраћајним правилима из Закона о безбједности саобраћаја (ЗОБС), возач је дужан да возило држи на таквој удаљености од других возила у саобраћају да, с обзиром на брзину кретања возила и друге околности саобраћаја, не изазове опасност и не омета друге возаче.

Већина возача вози преблизу због недостатка знања о дужини зауставног пута свог возила у односу на промене брзине и стања коловоза.

Колика је безбједна удаљеност?

За сигурносну удаљеност важи правило: возач који вози за другим возилом у истој саобраћајној траци, мора да вози за њим на удаљености која није мања од удаљености коју при тој брзини вожње возило пређе за двије секунде, осим ако није другачије одређено саобраћајним знаком.

На мокром коловозу размак је потребно повећати на четири секунде, а у зимским условима на минимално 6-8 секунди.

У идеалним временским условима сигурносна удаљеност од двије секунде при појединој брзини износи:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана