Савјети који могу олакшати лет у иностранство

B92
Foto: Pixabay

Ближе се новогодишњи празници и велики број људи широм свијета се спрема на пут, како би их провели са ближњима, скијали или уживали на некој егзотичној дестинацији.

Које год одредиште и сврха пута да су у питању, једно је заједничко свима, а то је да су се усред околности изазваних епидемијом и дужег периода забране или ограничења сви у одређеној мјери мало одвикли од аеродромских и царинских процедура.

Поред тога не треба ни сметнути с ума да ће се међу њима наћи и они који први пут лете авионом, као и новопечени родитељи који први пут воде своју дјецу овим видом транспорта.

Иако се напомена да је прво и најважније спаковати пасоше, новац и авионске карте чини сувишном или подразумијеваном, незанемарљив број путника на годишњем нивоу и даље прави овај пропуст, при чему је то само једна од ствари о којима је потребно водити рачуна, како се дуго ишчекивано путовање од уживања на жељеној дестинацији не би претворило у разочарење на аеродромском терминалу.

Епидемиолошке мјере земље у коју се путује
Као што је поменуто, ковид је драстично промијенио начин на који путујемо, а ситуација и регулативе се, од државе до државе, мијењају чак и на недјељном нивоу.

Они који су се на вријеме вакцинисали ће свакако имати мање брига, али је ипак нужно постарати се да је од ревакцине пошло довољно времена, како би могли да добију дигитални зелени сертификат.

За све остале су на располагању ПЦР тест или брзи антигенски тест, мада је неопходно информисати се о тренутној регулативи у земљи домаћину, у циљу избјегавања трошкова тестирања, потенцијалног карантина или, у најгорем случају, забране уласка у земљу.

Превоз за најмлађе - куда са колицима?

Иако лет са бебом или малим дјететом логично подразумијева путовање са колицима за бебе, то не мора да буде сасвим једноставно. Прије путовања препоручљиво је информисати се политици конкретног авио превозника по том питању.

Присуство новорођенчета ће свакако

обезбиједити првенство приликом укрцавања, али проблем може да се појави након тога, јер од компаније зависи како је регулисано уношење и одлагање колица, њихово рачунање као додатног пртљага и одлагање у простор изнад главе.

Трансфер до аеродрома

Први и основни услов за успјешан и удобан лет јесте да се на вријеме стигне до аеродрома. Авио компаније имају различита правила по питању тога колико времена прије лета је обавезно чекирати пртљаг, па је то још једна ставка о којој је нужно распитати се.

Када је у питању превоз до аеродрома, на располагању је неколико опција, различите цијене и комфора који уз то иде.

За почетак је ту аутобус који неколику пута дневно кружи по граду и након тога вози до аеродрома и та опција је свакако најјефтинија, затим је ту организовани комби превоз који скупља путнике на кућним адресама и потом их вози на аеродром, и на крају, могуће је за нешто већу своту резервисати лично возило директно до жељеног терминала.

Кабински пртљаг "по мјери"

Највећи број авио превозника има јасна правила по питању пртљага који се чекира, док нејасноће и проблеми могу да настану када дође до кабинког пртљага.

Ту највише предњаче превозници са јефтиним летовима, па је нужно прецизно утврдити која је дозвољена тежина и које су граничне димензије кабинског пртљага које дозвољава компанија којом се путује, јер су надокнаде за прекорачење које се плаћају приликом самог укрцавања прилично високе.

Користите торбе за лап топове и осталу мултимедију

Уколико се узме у обзир да ће сваки уређај који путник понесе са собом морати више пута да буде спуштан, вађен и одлаган, стављан на траку скенера и складиштен у пртљажни простор изнад глава, торбе за лаптоп намећу се као логично рјешење јер нуде адекватну заштиту уређаја, пружајући уз то могућност лаке доступности истог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана