Први српски туристи на Лефкади: "Говорили су нам да нема шансе да стигнемо. Као у карантину смо"

ГС
Први српски туристи на Лефкади: "Говорили су нам да нема шансе да стигнемо. Као у карантину смо"

Кристијан Стојановски један је од стотине српских туриста који су јуче кренули у Грчку. Стојановски поручује и да, иако су му сви говорили да до Грчке неће стићи и да је боље, када се већ иде преко Бугарске, иде на Црно море, од свог циља није желио да одустане.

"Ми смо се одлучили да идемо преко Бугарске пошто је то била једина опција", рекао је Стојановски те додао:

"Пошто нисам био сигуран да ли је преко Македоније за Грчку пуштен транзит, одлучили смо да идемо преко Бугарске. Пријатељ са породицом који је кренуо својим колима и ја са својом породицом, пратили смо вести, као и Фејсбук групе где су се јављали туристи са граничног прелаза Кулати из прве руке. Иако нисмо били сигурни како све функционише, пријатељ и ја договорили смо се да ипак кренемо тамо и да стигнемо до поноћи и пробамо да пређемо границу", каже Стојановски.

Објашњавајући почетак авантуре, Стојановски каже да на улазу у Бугарску није било гужве, као и да су прешли пут без задржавања, тестова и питања о вирусу корона, мада су их сви питали где иду.

"Ми смо говорили да ћемо пробати да пређемо у Грчку, а ако не, идемо на Црно море. Сви су нам рекли да нема шансе. Док смо куповали вињету за ауто, стао је до нас пун аутобус са београдским таблицама из неке агенције. Питао сам вођу пута где иду, а она ми је рекла да иду за Грчку, па сам тако и са њом разменимо информације и кренули смо заједно", објаснио је.

До прелаза како каже, стигли су око поноћи, а у колони су чекали око два сата:

"Ауто пут до Софије се ради тако да је катастрофа, радови на путу су лоше обележени, па нека је са срећом ономе ко крене на тај пут. Мој пријатељ Марко је био испред мене и видео сам да се расправља нешто са полицијом, и да је отишао на други шалтер. Тамо су му узели податке из пасоша, као и његовој жени и деци и питали су их где путују, где ће бити смештени, и колико остају. Прошао сам иза њих и мене нису ништа питали. Он је морао да остави све податке и после два сата наставили смо заједно путем према Лефкади", рекао је.

Каже да није било никаквог тестирања на граници на ковид-19, те додао да је његовом пријатељи полиција рекла да ипак није добро што су кренули пут Грчке прије 1. јула, као и да у због овакве ситуације "може да буде у карантину седам дана".

"Рано, око осам ујутру, смо стигли на Лефкаду. Сместили смо се у предивном смештају. Ту смо први туристи, који су отворили сезону. Буквално смо сами у целом комплексу, као у карантину", каже Стојановски, шаљиво описивајући ситуацију која их је тамо сачекала.

Што се тиче мјера, он додаје да су у смештају затекли све врсте дезинфекционих средстава, а сваки прибор, тањир, шерпа и остало, умотано је посебно у папир. Базен је чист као суза. А смјештај, како је додао на задовољавајућем нивоу.

"Мирис борове шуме, помешано са мирисом мора. Предиван поглед са две терасе и наравно свако вече залазак сунца. Једном речју Рај", овим речима за наш портал Стојановски описује први дан на Лефкади.

Тренутно у Грчкој нема гужви које су уобичајене за јун, а на плажи Пефкоулиа, јуче су, како је рекао, били сами. Ни на другој плажи коју су тог дана обишли, Агиос Никитас, није било много људи. Њих свега двадесетак, и то углавном Грка, додао је Стојановски.

Иначе, српски туристи и даље не одустају од љетовања у Грчкој, земље која је још пре неколико дана најавила да ће од 15. јуна отворити границе за држављање 29 земаља, међу којима је била и Србија.

Граница између Бугарске и Грчке отворена је за држављане Србије, тако да је наша земља тренутно једина од трећих земаља чији грађани могу да пређу границу са Грчком. Према доступним информацијама, ово би био једини уступак који је Грчка направила за држављане трећих земаља, будући да још нема званичних података да је отворила границе за држављане других држава из те групе.

Граница између Сјеверне Македоније и Грчке и даље је отворена само за транспорт робе, наведено је на сајту Министарства спољних послова Грчке, а према најавама статус прелаза Богородица-Евзони, би данас или наредних дана требало да буде ријешен.

Иако још нема званичне одлуке о тестирању, путници се према писању појединих медија насумично тестирају на вирус корона.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана