Познато када се Нотр Дам отвара за туристе

Tanjug
Foto: FB

ПАРИЗ - Око 500 занатлија ради на обнови катедрале Нотр Дам како би ова француска знаменитост била спремна за своје велико поновно отварање за јавност за мање од годину дана.

Приликом недавне посјете градилишту, предсједник Француске Емануел Макрон рекао је да се радови одвијају по плану да би Нотр Дам требало да буде отворен за јавност 8. децембра 2024, пет година и седам мјесеци након пожара који је уништио велике дијелове катедрале старе 860 године, у априлу 2019. године.

"До почетка Олимпијских игара (у јулу), очекујемо да ћемо скинути скеле са горњег дијела катедрале и завршити већи дио крова, тако да Парижани и посјетиоци из цијелог свијета могу да виде колико се приближило поновно отварање", рекао је 13. децембра француском парламенту Филип Жост из Рибилдинг Нотр Дам д Пари (јавно тијело одговорно за конзервацију и рестаурацију катедрале).   

Они који се диве готичкој катедрали споља већ су узбуђени због могућности да поново уђу у катедралу.   

Према наводима Рибилдинг Нотр Дам д Пари, постоји скоро 250 компанија и умјетничких радионица широм Француске које имају задатак да раде на обнови катедрале.    

Међу њима су столари, клесари, вајари, стручњаци за позлату, стаклари, па чак и градитељи оргуља, који обнављају 8.000 лула и 115 станица великих оргуља Нотр Дама, највећих у Француској.

Послије пожара 2019. године, прве двије године рада су биле посвећене обезбјеђењу објекта, изради пројектних студија и расписивању тендера.    

Фаза обнове је званично почела у септембру 2021. године.    

Посљедњих мјесеци највидљивији помаци су направљени на рестаурацији оквира крова, торња и великих горњих галерија

Раније овог мјесеца, објављен је конкурс који ће савременим умјетницима омогућити да поново креирају шест витража на јужној страни Нотр Дама, како би "обиљежили 21. вијек".    

Очекује се да ће трошкови обнове Нотр Дама бити око 700 милиона евра.  

Укупно је прикупљено 846 милиона евра донација од 340.000 донатора у 150 земаља свијета, навео је Рибилдинг Нотр Дам д Пари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана