Погледајте језиво руско село из којег нико није смио да изађе VIDEO

GS
Foto: Nat.Geo.

Даргавс у Сјеверној Осетинији – Аланији назива се руским градом мртвих, јер крије стотину гробница у којима су сахрањени људи са свим овоземаљским добрима.

У питању је село које на први поглед изгледа врло идилично. На рубовима села доминирају камене кућице које су изграђене у периоду између 14. и 16. вијека.

Ипак, идиличне куће су заправо гробнице у којима су сахрањени некадашњи становници. Неке куће имају само један спрат, а друге и до четири.

О овом мјесту причају се многе легенде. Некада се вјеровало да нико неће изаћи жив из Даргавса, па га је околно становништво избjегавало у широком луку. Приповjедачи претпостављају да је за ту причу крива куга која је похарала ово мјесто у 18. вијеку.

Локално становништво изгнало је болесне становнике у камене куће на брду из којих нису смјели да изађу све до своје смрти. Управо зато данас Даргавс називају „градом мртвих“.

У гробницама се данас могу наћи стари новчићи. Породице су их бацале с брда у бунар у нади да ће њима погодити камене плоче јер би то значило да је душа преминулог завршила у рају, преноси Б92.

Даргавс данас нико не жели да посјети. За то нису крива празновјерја и локалне приче већ чињеница да се село налази на врло изолованом месту. Из Владикавказа је потребно сат вожње по неасфалтираном и вијугавом путу, што одбија и најстраственије пустолове.

VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана