Пет скривених мјеста Европе за која вјероватно никада нисте чули

Agencije
Пет скривених мјеста Европе за која вјероватно никада нисте чули

Осјећате ли понекад засићеност једним те истим дестинацијама? Мјеста попут Амстердама, Париза, Лондона свакако су дестинације које барем једном желимо да посјетимо, али сигурно некада пожелите да откријете нешто ново. Нека мала скровита мјеста, "неоткривена", али која би задовољила вашу радозналост и потребу за новим искуством и упознавањем другачије културе.

Ериче, Италија

Одведе ли вас пут на Сицилију, свакако посјетите историјско насеље Ериче које се налази у провинцији Трапани. Ериче је смјештен на истоименом брду, а на њега можете да се попнете жичаром. Права је средњовековна знаменитост што се види у његовој архитектури.
Занимљиво је то што често зна да изгуби у облацима које локално називају "пољупцем Венере". Насеље је остало вјерно сицилијанској традиционалној изради умјетнина попут ручно рађене керамике и ручно тканих ћилима. Такође, можете да истражите њихова паганска вјеровања и обичаје који су утицали на културу насеља.

Варт, Аустрија

Јесте ли знали да је Варт најсњежније насеље у Аустрији? Уколико волите снијег и зимске спортове, ово мало насеље у аустријским Алпама дефинитивно је за вас. Наводно годишње падне чак до 11 метара снијега.

Мозда делује као да на таквом нема шта да се ради, али уз толико снега, ово је савршено место за скијање и сноубординг. У Варту зима траје до краја марта, па уколико љубитељима скијања не буду одговарале домаће планине, могу да посјете Аустрију, а да то не мора да буде у јеку скијашке сезоне.

Мустиерс Сант Мари, Француска

У југоисточној Француској налази се, како кажу, најљепше насеље Француске. Лежи на западном улазу ријечке клисуре Вердон који се сматра једним од најљепших у Европи. Ово насеље посебно је познато и цијењено по керамичкој традицији. Поглед на само насеље кад падне мрак је очаравајућ, а свјетла Мустиерс Сант Марие освијетле кањон у позадини. Дефинитивно нешто што вриједи видјети уживо.

Егисам, Француска

Није тешко пронаћи занимљива мјеста у држави са тако богатом историјом. Ово мало насеље изгледа као да је из бајке. Изгледом подсјећа на њемачки град Ротенбург, али још је мање, па тиме и слађе. Такође спада у једна од најљепших француских насеља.

У 2013. години Егисаму је додијељена титула најдражег француског села. У ово подручје пристиже пуно туриста јер је регија врло позната по одличном и квалитетном алзашком вину. Ако вас пут доведе до Егисама, свакако се прикључите дегустацији вина у древним подрумима.

Баликотон, Ирска

Баликотон се налази у округу Корк, 40 километара недалеко од града Корк. То је рибарско насеље које лежи на стијенама залива Баликотон и има пјешчане плаже које се пружају дуж 25 километара. Тренутно насеље наново је постављено по узору на старије насеље које је цијело под водом.

Стијене се сваких неколико година другачије формирају због јаке ерозије, па је због тога ово међународна локација за истраживање обалне ерозије. Осим занимљивих стијена и типичног ирског зеленила, посебну пажњу одвлачи светионик на којем је одлична позиција за проматрање китова. Не треба заборавити на укусни домаћи ирски маслац који свакако морате да пробате у једном од њихових домаћих специјалитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана