Памучна тврђава: Најтраженији излет у Турској

Agencije
Памучна тврђава: Најтраженији излет у Турској

Памуккале је такозвани "турски рај", јер се у овом граду налазе једне од најљепших терми на свијету.

Ово је познати драгуљ Турске, и туристи из цијелог свијета долазе да га посјете. Памуккале (Памучна тврђава), је град најпознатији по својим термалним водама, заправо по прелијепим бијелим базенима испуњеним плавом водом која се прелива у сљедећи базен.

Иако звучи као љетња дестинација, овдје ћете подједнако уживати у сваком годишњем добу. Зими можете да уживате у погледу на базене формиране од калцијума који дјелују као да су од памука због неравнина. Али како је у самом мјесту хладно, можете да уђете у топлу воду богату минералима и да се угријете.

Осим што изгледа божанствено, ово мјесто је љековито, његове минералне воде тачније, које су уједно и разлог из којег је ово омиљено излетиште у Турској.

Осим прелијепих базена у граду можете видјети рушевине античког града Хиераполис. Ово мјесто и његове исцјељитељке способности су биле познате одавно, па се у граду Памукале налазе остаци купатила, храмова паганских и ранохришћанских, а цијела та област се налази под заштитом Унеска.

Антички базен који је наводно Марко Антоније желио да поклони Клеопатри још увијек је довољно очуван да је могиће дивити му се и замислити све оне уништене дијелове који су страдали у земљотресу, а касније, просто, од времена.

Познато је колико се у античко доба цијенила умјетност и култура, а позориште посебно, није ни чудо што је од свих остатака најбоље очуван театар Хиераполиса. Позориште је довољно очувано да се могу разазнати мјеста за имићне и поштоване госте и за обично становништво.

Из истог доба, у близини се налазе остаци трговинског центра, као и храма посвећеног Афродити. За оне који нису љубитељи античког доба, увијек могу да, уколико имају среће са вјетром оду на параглајдинг, посјети Парк природе Памукале или једноставно уживају у термалним водама Памучне трђаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана